Пособието ще даде възможност на чужденците да представят своите умения, квалификации и опит по начин, добре разбираем от работодателите, доставчиците на услуги за образование и обучение, и организациите, работещи с мигранти, съобщи пресслужбата на ЕК.

Инструментът за профил на уменията ще бъде първото средство за приемните центрове, службите за интеграцията, публичните служби по заетостта и другите организации, предлагащи услуги за граждани на трети страни. Инструментът ще гарантира признаването на уменията и образованието им и освен това ще ги насочва към обучение, образование или заетост.

Освен че дава общ преглед на профила на уменията на чуждите граждани - точно както автобиографията - инструментът помага на организациите, работещи в областта на миграцията, да набележат специфичните нужди на отделните хора да се интегрират на пазара на труда. В крайна сметка това ще опрости процеса на намиране на подходящи свободни работни места за търсещите работа.

Цената на липсата на приобщаване на мигрантите е много по-голяма в дългосрочен план, отколкото разходите за политики за приспособяването им. Заради цифровизацията и застаряващото общество в ЕС, в интерес на Европа е да се превърне в привлекателно място за даровити хора.

Новото пособие е насочено към високообразованите чужденци, които може би се нуждаят от помощ за признаването на квалификациите им, както и към нискообразованите и към тези, които се нуждаят от допълнително образование и обучение, за да придобият уменията, необходими на европейския пазар на труда.

Ограниченото владеене от някои от тези граждани на езика или езиците на приемащите държави може да попречи на вписването им на пазара на труда. Пособието ще помогне за определянето на тези несъответствия.