Компанията се канеше да добие през 2015 г. над 615 милиарда кубика газ, но реалният добив ще е с една трета по-нисък - 414 милиарда кубика, прогнозира Министерството на икономическото развитие.

Това е най-ниският показател в цялата история на "Газпром", изтъква вестникът и напомня, че концернът увеличава добивите от 2002 г. насам, когато на ръководния пост в компанията идва Алексей Милер.

"През 2015-2020 г. се очаква и да нарасне потреблението на вътрешния пазар", твърдеше тогава Кирил Селезньов, шеф на дружеството "Межрегионгаз", припомня изданието

Заместникът на Милер - Александър Медведев пък предвиждал да скочи потреблението на газ в цяла Европа. До 2020 г. то ще надхвърли 600 милиарда кубика и заради спада в собствените й добиви Европа ще трябва допълнително да внася по 145 милиарда кубика, смята руският експерт.

Това са пропуски в оценката на търсенето, признава аналитикът Валерий Нестеров. Когато обаче са вземани решенията за увеличаване на добива, е било трудно да се предвиди, че ще се задействат едновременно толкова много негативни фактори - промяна в регламентите на европейския пазар, идване на нови доставчици, шистова революция в САЩ, конкуренция с независими производители в Русия, изостряне на политическата ситуация - изрежда ги руският наблюдател.

"Комерсант" също коментира спада в добивите и продажбите на газ от "Газпром", посочва Би Би Си. Отслабват и позициите на мопонолиста на вътрешния пазар в Русия. Макар че потреблението на газ в страната през първото полугодие е намаляло едва с 0,3 на сто - на 240 милиарда кубика, делът на "Газпром" се свива в полза на независимите производители и най-вече на "Роснефт" - те вдигат добивите, уточнява вестникът.

Ситуацията в Украйна също влошава търговските показатели. Страната рязко намали вноса на газ от Русия. Миналата година 96 на сто от общите годишни доставки - 14,5 милиарда кубика, бяха реализирани именно през първото полугодие. За шестте месеца на тази година обаче "Газпром" достави на "Нафтогаз Украйна" едва 3,7 милиарда кубика, а сега доставките дори са спрени изцяло. Русия очаква наесен те да бъдат подновени, но украинските власти смятат да купят през 2015 г. от "Газпром" общо не повече от 6-7 милиарда кубика газ.

През 2013 г. руският монополист продаде на Украйна 25,8 милиарда, а през 2012 г. - 32,9 милиарда кубика. Сега обаче "се готви за нови антирекорди", допълва "Комерсант".