Анализът, изготвен през последните три седмици, представи вицепремиерът за еврофондовете Илияна Цанова, предаде БНР.

В края на програмния период България е отново на последните места по усвояване на евросредствата, по данни на комисията в Брюксел, цитирани от вицепремиера.

Начело сред отличниците в таблицата е бившата съветска република Литва.

"Идентифицирахме риск от загуби на средства по общото изпълнение на всички оперативни програми в размер на 105 млн. евро. Рискът от загуба на средства по програмата за развитие на селските райони и ОП "Рибарство" се оценява на около 84 млн. евро. Така общата сума в риск от загуба по всички фондове на Европейския съюз възлиза на над 190 милиона евро или близо 400 милиона лева", каза Илияна Цанова.

Най-големи се очертават загубите в оперативните програми "Околна среда" - близо 82 млн. евро, и в "Регионално развитие" - над 18,4 млн. евро.
Загубите в програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма "Развитие на сектор "Рибарство" се очаква да бъдат 78,3 млн. евро и 5,4 млн. евро, допълни земеделският министър Васил Грудев, цитиран от БТА.

По думите на Цанова най-застрашени от провал са екологичните проекти в Асеновград, Добрич, Плевен, Пловдив и други на фона на изцяло замразени плащания от Брюксел по ОП "Околна среда".

Усвояването на парите от ЕС е изключително важно за България, защото през тези фондове се осъществяват 72% от публичните инвестиции в страната.

Заради загуба на пари скоро няма да има и действащо електронно правителство.

Въпреки че парите са усвоени, има риск от забавяне на много транспортни проекти като ЛОТ 1 и 2 на магистрала "Марица", участъка Сандански-Кулата на магистрала "Струма", строежът на магистралата от София до сръбската граница, Западната дъга на софийския околовръстен път и ремонта на жп линията Пловдив-Свиленград.

"Работата на институцията, която управлява тези средства в лицето на ДФ "Земеделие" през последните 9 месеца бе спряла. Година и половина Министерството на земеделието не съумява да проведе процедура за избор на сертифициращ орган. Една година и половина - имаме три провалени поръчки", обясни Васил Грудев като причина за тежката ситуация в програмата за развитие на селските райони.

Вицепремиерът Цанова обясни потенциалната загуба на безвъзмездна помощ от Европа, че 74% от наложените финансови проекти всъщност се дължат на грешки при извършването на процеса на обществени поръчки и те могат да бъдат просто нарушения.

Имало и такива, които са очевидни злоупотреби.

Междувременно от Министерството на регионалното развитие съобщиха, че Фонд ФЛАГ възстановява плащанията по текущи договори за кредит, свързани с изпълнението на проекти по ОП "Околна среда". Фондът спря плащанията в края на април – пет месеца след като ЕК замрази средствата програмата.

С решение на директорите на Фонда като първа стъпка ще бъдат платени поисканите до момента 14 млн. лева. Отпускането на средства ще продължи по реда на постъпващите искания.

От регионалното министерство уверяват, че се работи активно за увеличаване на капитала за нисколихвени кредити за общините. С това се цели минимизиране на риска от загуба на средства по оперативните програми и запазване на стотици работни места в строителния бранш.