Партньорът им - Обединените патриоти, се обявиха против българската земя да се продава свободно.

Земята не е обикновена стока

Парламентарните групи без ДПС вчера се разбраха, че законовите промени за свободна продажба на земеделска земя засега няма да се внасят в парламента.

Евродепутатът от ЕНП и член на земеделската комисия в Европарламента Владимир Уручев каза днес, през есента ЕК, по искане на Европарламента, ще е готова с наръчник от критерии кое в управлението на поземлените отношения е допустимо спрямо основното европейско законодателство.

ЕП е предложил още Комисията да наложи мораториум върху наказателните процедури, възбудени срещу петте държави, които в момента са в нарушение.

Докато ЕК не се произнесе по препоръките на ЕП, Народното събрание няма да гледа промени в закона за земеделските земи, които правителството би внесло, за да не попадне под ударите на действащите европейски правила, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

С доклада ЕП обръщал внимание на ЕК върху необходимостта от регулация на този пазар, тъй като земята /във връзка със свободното движение на хора и капитали/ не може да се разглежда като обикновена стока, обясни Уручев.

На земеделската земя не може да се гледа като на стока за търговия, от която да се извличат финансови дивиденти, категорична е и председателят на земеделската комисия Десислава Танева. Според цитирани от нея данни, 40 на сто от милиардите евро, събирани като вноски от държавите от ЕС, се разпределят като субсидии в подкрепа доходите на фермерите.

Затова ползването на земята като финансов инструмент за генериране на доходи води до вдигане на рентите и част от средствата на данъкоплатците отиват в тези спекулативни играчи, обясни председателят на земеделската комисия.

Ето защо било много важно след дебат у нас политиците да предложат нова регулация на поземлените отношения.

Депутат от ОП: Да си плащаме глобите

Свободната продажба на земя е въпрос, който засяга националната сигурност на България, каза пред журналисти депутатът от парламентарната група Александър Сабанов.

"Това е важно за нас, като патриоти, като българи, като хора, чиито деди са се борили за тази земя и са проливали кръвта си. Не е редно по икономически причини да я продаваме на чужди хора", коментира Александър Сабанов, цитиран от БТА.

Според него би било правилно да си платим санкциите, които може да ни наложи Европейската комисия, но българската земя да не се продава свободно.

Подобно мнение изрази и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Редица държави са си плащали и си плащат глобите по дела, по които не са изпълнили текстовете, които трябва да се приложат в националното законодателство, каза преди два дни Нинова и даде примери с Унгария, Гърция.

За Сабанов е вариант да остане досегашното изискване за уседналост (5 г.), което затруднява чуждите граждани да купуват българска земя, но отпадането на ограниченията е заплаха за националната сигурност.

Той припомни, че и в момента чужди граждани могат да купят българска земя - правят си българска фирма, идват с парите по банкова сметка, виждат се от къде идват и за какво се харчат.

Никой няма да е съгласен да дойде някой от някъде си с едни пари, които не се знаят от къде са и да купува българска земя, коментира депутатът.

Александър Сабанов посочи, че 900 хиляди евро първоначално и по 220 хиляди евро на година са санкциите, които може би ще ни бъдат наложени от ЕК.

Той отбеляза, че не сме само ние, а става въпрос за пет държави с подобни ограничения.

А всички знаем, че българите сме привързани към земята си, както и всички тези страни от бившия соцблок, и мисля, че е правилно да поемем отговорността за тези един милион евро и да не се продава земята, коментира Сабанов.

Поправката, която допуска купуване на земеделска земя от чужденци, е предложена от министър Румен Порожанов във връзка със стартирала наказателна процедура от Европейската комисия срещу България за нарушаване на Договора за функциониране на Европейския съюз.

България има срок до септември да поправи закона си, в противен случай рискува да бъде дадена на съд от Европейската комисия.