Това заяви днес президентът Румен Радев на среща с председателя на БСП Корнелия Нинова.

Земеделският министър Румен Порожанов предлага изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, позволяващо купуване на земя от чужди граждани, включително извън Европейския съюз.

Срещата се проведе по инициатива на лидера на БСП и на нея беше подчертано, че страната ни трябва да проучи опита на другите държави-членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони.

„В България се предлага въвеждането на най-либералния режим в тази насока. Необходимо е този дебат да се води и в рамките на Европейския съюз“, заяви на срещата Корнелия Нинова.

Тя запозна държавния глава с позицията си за провежданата реформа в българската правосъдна система, както и за предложения нов антикорупционен закон.

Според лидера на БСП предлаганите законодателни промени не отговарят на обществения интерес и не гарантират ефективно противодействие на корупцията.

Управляващите предлагат просто всички сегашни органи за борба с корупцията - БОРКОР и др., да се обединят и хората, които са там, да си доизкарат мандатите. Това не е борба с корупцията, това е имитация, каза лидерът на БСП след срещата.    
Нинова съобщи, че внасят свой закон за борба с корупцията през септември. Тя заяви пред журналистите, че е разговаряла с държавния глава по три теми - продажбата на земя на чужденци, създаването на единен антикорупционен орган и изпълнението на решенията, взети на Консултативния съвет по национална сигурност при президента (КСНС) на 30 май.

И по трите теми е получила подкрепа от държавния глава.

"Президентът подкрепи това, което правим. А то е да потърси чрез евродепутатите, чрез всички останали канали възможност да се ограничат начините за продажба на българска земя на чужденци, без да се нарушават европейските договори", обясни Нинова.

Тя бе категорична, че БСП е за единен орган за борба с корупцията.

"И г-н президентът - също!", напомни тя. Следващият

КСНС трябва да се занимае с борбата с корупцията и бедността. Това е въпрос на цялостен проект, заяви Нинова.

"Третата тема, която обсъждахме е, че решенията на предишния КСНС не са изпълнени. Очакванията на полицаите са напълно основателни, протестите им са основателни", изтъкна соцлидерът. През новата сесия на парламента ще поставим на парламентарен контрол какво прави правителството в изпълнение на решенията, които бяха взети на заседанието на КСНС на 30 май, каза още водачът на левицата.

Нинова постави оценка 2+ на работата на парламента през този сезон и се мотивира: "Разглеждат се лобистки закони". В четвъртък депутатите от БСП ще се отчетат за свършеното през сезона.