Столичният общински съветник Трайчо Трайков подчерта, че опитът на други градове, които са опитвали тези решения, показва същото.

Според него проблемът няма да се реши и чрез ограничаване на движението в центъра на автомобилите с четни или нечетни номера, което вчера беше отхвърлено от комисия в Столичния общински съвет. 

„Това е архаично решение, от 50-те години на миналия век. Не е практично и се оказва, че трудно може да бъде контролирано”, коментира Трайков пред bTV. 

Според него системното решение е да има действителен контрол върху нивото на замърсяването от индивидуалните автомобили и притежаването на замърсяваща кола просто да бъде икономически неизгодно.  

„Има технически начини това да стане. Има възможност да се разположат сензори, които да измерват замърсяването на всяка отделна кола, както си минава по улицата. Това може да бъде свързано със системата на КАТ, както например с измерването на скоростта, и автомобилите да бъдат санционирани”, обясни бившият енергиен министър. 

Той подчерта, че горенето на гуми, дрехи и стара дограма е проблем, но това са по-изолирани случаи. По-голямата част идва от горене на въглища и мокра дървесина, които се използват в по-голям обем, уточни Трайков.

По думите му идеята за газ за социално слаби в момента е непрактично решение.

„Хората, които имат нужда от енергийно подпомагане, обикновено не са газифицирани. Не е евтино да се мине на газ, не е и особено евтино да се потребява газ”, отбеляза той.