Това е пореден показател, че Москва продължава да разгръща военните си операции в Сирия в подкрепа на президента Башар Асад, коментира американската телевизия.

Новината идва след провала на примирието в страната и прекъсването на преките разговори със САЩ.

Мотивите на Москва не са съвсем ясни. Служителите обаче казват, че новата оръжейна система би могла да пресече всяка евентуална американска атака с крилати ракети в Сирия.

Компонентите на противоракетната и противосамолетна системата SA-23 Гладиатор (руско название С-300ВМ Антей-2500 - бел. ред.), която има приблизителен обсег 150 мили (240 километра), са стоварени през уикенда на кейовете на руската военноморска база край сирийския средиземноморски град Тартус, казаха двама от цитираните служители.

Русия за първи път разполага системата SA-23 извън границите си, според западен експерт, който цитира неотдавнашна разузнавателна преценка. Ракетите и другите компоненти още са в сандъците си и не са в оперативна готовност според източниците на „Фокснюз“.

В последните седмици разузнаването на САЩ е наблюдавало подготвянето на доставката на SA-23 вътре в Русия, добавя единият източник.

Целта на доставката не е ясна, но един от служителите попита саркастично: „Нусра няма никакви военновъздушни сили, нали?“.

Фронтът „Ан Нусра“ е свързана с Ал Кайда групировка в Сирия. „Ислямска държава“ също не притежава пилотирани самолети или крилати ракети. Това, според тв канала подсказва, че цел на Русия е самата тя да се пази от потенциално нападение на Съединените щати и техните съюзници.

SA-23 може да изстрелва два различни типа ракети. По-малките се използват против самолети и крилати ракети и са известна в НАТО като Гладиатор (Gladiator). По-големите са използвани предназначени за балистични ракети със среден обсег и са познати като Гигант (Giant).

И двата вида ракети носят бойна глава съдържаща около 70 кг експлозив според сайта military-today.com.

Преди три години президентът Барак Обама обмисляше военни действия против съоръженията за химически оръжия на режима на Асад, както и против военновъздушни бази на режима, припомня "Фокснюз". Военни кораби на САЩ в Източно Средиземноморие бяха подготвени за ограничени удари с ракети „Томахоук“, за да отслабят режима.

Русия достави в Сирия отделна система за ПВО, С-400, след като руски бомбардировач беше свален от турски военен самолет през ноември м.г. След разгръщането на С-400 военните на САЩ са предпазливи с пилотираните полети, независимо от уверенията им че американските удари в Сирия са насочени против ИДИЛ, а не против режима на Асад.

Русия започна въздушната си кампания в Сирия на 30 септември 2015 г. след няколко седмици разгръщане на изтребители и други самолети. Стратегически бомбардировачи, които излитат от Русия и от Иран също са използвани за нападение против сирийските бунтовници, някои от които подкрепяни от САЩ.

В петък, една година след началото на руските удари, Държавният департамент призна, че Русия е успяла в целта си да заздрави режима на Асад, допълва телевизията.

„Това е мрачна годишнина – каза говорителят на Държавния департамент Марк Тонър. – Трудно е да не се признае,че те успяха в укрепването на режима.“

КРЪСТОСАН ОГЪН: За прекратяването на контактите между САЩ и Русия