"Нито настоящата, нито в перспектива американска противоракетна отбрана не е способна да спре или постави под съмнение руския стратегически потенциал", каза Рогозин в интервю за телевизионния канал „Россия", цитиран от КРОСС.

Той увери, че САЩ са разтревожени относно плановете на Русия за превъоръжаване.

"До преди три години имаше много иронии по повод състоянието на нашето въоръжение. Тогава всички смятаха, че ние в най-добрия случай можем да произвеждаме тенджери. Но сега е различно.

САЩ вече са сериозно разтревожени относно нашите планове за превъоръжаване на Въоръжените ни сили. При това не само относно плановете, а вече и от реалните обеми и качество на нашата военна техника, която се развива от година на година", добави Рогозин.

Той съобщи, че само през 2014 година Русия е произвела 170 самолета, от които 42 са граждански, а останалите военни; 289 хеликоптера, от които 30 са граждански; 87 кораба, плавателни съдове и морска техника от които 50 са граждански, 5 подводни лодки, от които 2 са за износ във Виетнам.

"Изведохме в космоса 80 космически апарата, осъществихме 52 пуска от територията на Русия и Байконур. И десетки междуконтинентални ракети, без да смятаме оръдия, картечници, боеприпаси - всичко, от което ВС на Русия имат нужда. През 2010 година имаше само единици от тези видове", поясни Дмитрий Рогозин.

"Това производство днес може би засега е недооценено от нас, но е надежда, особено в това кризисно време, страната ни да оцелее и да се преобразува. Русия по този начин ще излезе от кризата по-силна", поясни руският политик.

По думите му, в настоящия момент в Русия действат 1350 предприятия на военно-промишления комплекс, които технически се превъоръжават.

Основно се обновява оборудването, повишава се квалификацията на персонала, разраства се конкуренцията сред специалистите от инженерните ВУЗ. В момента на тези предприятия работят около 2 милиона души.

Също така, в отговор на въпрос на журналист, Рогозин поясни, че президентът на Русия Владимир Путин стриктно следи и се запознава с детайлите на всичко, което се отнася до отбраната и сигурността на страната.