Признанието идва след няколко дни политически реакции, последвали разкритията в "Панамските документи". След него се подновиха острите критики на опозиционни депутати.

Международното разкритие показа, Иън Камерън, който е починал през 2010 г., е ръководил този фонд. Но върху приходите от него 30 г. не са били плащани данъци във Великобритания благодарение на сложна схема на панамската фирма "Мосак Фонсека".

Снощи в интервю за телевизия Ай Ти Ви Камерън заяви, че през 2010 г. е продал акциите във фонд, регистриран на Бахамските острови, за около 30 000 лири (37 000 евро). Това е станало няколко месеца преди да бъде избран за премиер.

В 4 изявления канцеларията на премиера подчертаваше, че това е личен въпрос, а самият Камерън във вторник увери, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".

Пред Ай Ти Ви той повтори същото, но за пръв път призна, че в миналото е имал акции от фонда.

"Заедно със Саманта (съпругата му) притежавахме 5000 акции в «Блеърмор инвестмънт тръст», които продадохме през януари 2010 г. за около 30 000 лири, преди да стана премиер", каза Камерън.

Той настоя, че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно.

"Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и от това, което е постигнал, от фирмата, която е създал и всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно", заяви британският премиер.

Освен това британският премиер е обещал да публикува информация за плащането на данъците си „през следващите седмици“, е предала Ай Ти Ви, цитирана от "Фокус".

След признанието няколко видни британски депутати призоваха премиера Дейвид Камерън да подаде оставка, предаде ТАСС.

"Камерън имаше шест години (от момента на идването си на власт), за да каже истината пред парламента и народа, но той не го направи. Махай се, лицемер", писа в Туитър лейбъристът Джон Ман, член на специалната фискална комисия в парламента.

Лидерът на партията "Либерални демократи" Тим Фарън остро разкритикува действията на Камерън, като каза, че те "подкопават вярата" в политическите лидери.

Исландия

В Исландия, където "Панамският" скандал доведе до оставка на премиера Гунлаугсон, вчера е встъпил  длъжност неговият приемник Сигурдур Инги Йохансон, зам.-председател на една от двете управляващи партии - Прогресивната.

Йохансон официално е положил клетва пред президента, съобщиха АФП и БТА. Пред президентството нqколкостотин демонстранти скандирали: "Избори веднага, искаме вот!".

Новият премиер планира да организира избори през есента, шест месеца преди края на мандата на парламента. Парламентарното мнозинство смята това за приемлив компромис, но той не задоволява опозицията.

Да се смени премиера в рамките на същото мнозинство не е това което иска народът, заяви за АФП Биргита Йонсдотир, основателка и депутат от Пиратската партия, която е начело в социологическите проучвания с около 43% подкрепа.

Аржентина

Друг държавник под "Панамски" прицел - президентът на Аржентина Маурисио Макри заяви снощи, че не е нарушил закона, като не е декларирал пред данъчните декларации участието си в офшорни компании, предадоха ТАСС и БТА.

"Няма зъл умисъл" в липсата на тези данни, е уверил Макри.

"Спокоен съм, спазвал съм закона и няма какво да крия", каза той на пресконференция в президентския дворец в Буенос Айрес. Макри добави, че ще предостави на съда цялата необходима информация, за да докаже своята невинност.

Макри освен това обяви, че от понеделник до края на президентския му мандат неговите активи ще бъдат управлявани от трети лица.

По-рано вчера аржентинската прокуратура започна разследване срещу президента, предаде АФП.