Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на парламентарния контрол. Министърът обяви, че лобира за разработването на механизъм, при който приватизацията да се използва като инструмент за реиндустриализация. Част от приходите от приватизацията щели да бъдат използвани за нови инвестиции в икономиката.

Сега не е подходяща приватизацията на предприятия от военно-промишления комплекс (ВПК) като ВМЗ-Сопот и "Кинтекс", които търпят развитие, осигуряват работни места, генерират добавена стойност и помагат общото икономическо и социално развитие, заяви министърът.

Според него обаче за останалите компании, които не са включени от НС в забранителния списък, би следвало да се приватизират обособени части - неоперативни активи, по начин, който да осигури финансов ресурс за развитие.

Лукарски каза, че е належащо да има преглед на забранителния списък за приватизация, като за част от компаниите в него НС в бъдеще може да вземе решение за продажба.

В отговор на друг депутатски въпрос министър Лукарски информира, че по предварителни данни на БНБ за периода януари - декември 2015 г. преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ са в размер на 1,593 млрд. евро, което е ръст от 24 процента спрямо същия период на предходната година и това е най-високият отчетен размер на ПЧИ от 2012 г. насам.

По данни от актуализирана есенна макроикономическа прогноза за 2015 г. на Министерството на финансите очакванията за 2016 г. нивата на ПЧИ да са около 3,2 на сто от БВП, а ръстът им да от 1,5 на сто, допълни министърът.