Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на блиц контрола в Народното събрание, цитиран от "Фокус" и БГНЕС.

"Сутринта заедно с министър Москов бяхме на председателския съвет в Народното събрание, поискахме среща и с Калфин за пенсионната реформа. Г-н Москов пред всички пое ангажимент да изтегли този проектозакон, за да няма напрежение във всички други сфери и да търсим подкрепа максимално да реформираме системата. В рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването", обясни Борисов.

Той отбеляза, че в рамките на няколко години средствата в здравеопазването се качват с милиарди.

Над 4 милиарда лева харчим като държава и отделно още 48 процента си доплащат, което означава, че към 8 милиарда влизат в системата. Ако сега не се реформира системата, ще достигнем 4,5 милиарда лева и пак ще е същото, хората пак няма да са доволни, заяви премиерът, цитиран от БТА.

Премиерът припомни какви са заглавията по вестниците -  че са свършили парите за лекарства на онкоболните и за др. болести, и добави, че хората не са доволни към момента от това, което им се предлага като услуга в здравеопазването.

"В действителност течовете в НЗОК са предмет на тази реформа, която в следващите дни ще дебатираме. Винаги даваме пари за здраве, но всъщност обратната връзка с хората казва, че те не са доволни", каза още той.

Проектът за промени в Закона за лечебните заведения дава възможност за приватизиране на отделни болници. Преди дни зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков обясни, че спешните отделения няма да могат да се приватизират, а в приватизираните болници ще се запази лечебната дейност.

"В закона е записано и кой взима решението за приватизация. Ако става дума например за областна болница, решението се взима от общото събрание, където има представители от всички общини и не може да има съмнение за задкулисни решения", допълни Шарков.

Той обясни, че ако влезе в сила приватизацията на лечебните заведения, ще се даде възможност на частния капитал да инвестира в съществуващите лечебни заведения, а не да се строят нови.