Както вече Дир. бг  съобщи самолетът на българска авиокомпания се е приземил в следобедните часове на 20 март на летище София и пътниците не са били проверени от служители на "Гранична полиция". Валентин Радев е издал заповед за извършване на вътрешна проверка по случая. 

"Този случай ме притеснява. И в "Гранична полиция" на летището имаше и друг случай. Назначена беше проверка. Лично ще проверя за резултатите и дали има наказани по веригата. Тогава не ставаше дума за самолет, а за пропускане само на един граждани. Сега разбирам, че целият самолет не е бил проверен. Разпоредил съм веднага проверка, чакам резултатите. Ще видим кой е виновен, защото това е притеснително. Обяснявам си го с пропуски в работата на тези хора, които са там. Всичко ще се проследи. Камери, свидетели", каза министър Валентин Радев на брифинг с журналисти в Благоевград, където министър той участва в среща с представители на местната власт от областта, съобщи БТА. 

На въпрос, ако директорът на "Гранична полиция" си подаде оставка, министър Радев бе лаконичен: "Ще си помисля!" и допълни: "Аз много внимавам за кадрите в МВР. Трудно набираме качествени хора, трудно се освобождавам аз като министър от хора, които са работили в системата. Дори да ми предложат някой за уволнение, проверявам дали трябва да го уволня или не".

"Трябва да бъдем много внимателни. Всички ни хвалят отвън, че пазим много добре границата. Това е най-добре пазената сухопътна граница на Европейския съюз. И всички го казват това. Казват го и представителите на ФРОНТЕКС, агенцията която заедно с нашите хора е по границите. И на този фон се случва нещо подобно. Ние сме под лупа.", добави министърът.

По повод проведената работна среща с представители на местната власт в област Благоевград министър Валентин Радев подчерта, че на тази етап няма как да бъде увеличен броят на полицейските служители по места - "Работа на професионалното ръководство е да ми предложат къде да бъдат увеличени или намалени бройките. Имаме ограничен състав - 49 838 полицаи. Следващата сряда ще получим нови автомобили, които ще бъдат за "Гранична полиция".

"На въпрос дали кметовете могат да носят оръжие, казах, че не може да им раздадем оръжие. В България има 320 000 цеви, т.е. хора, които притежават оръжие. Задача на кметовете е да имат добра комуникация с областните дирекции, те идват и прилагат закона. Може да се направи реорганизация на местно ниво, в област Благоевград полицейските служители са 880 и директорът на полицията може да премества служители в зависимост от това, къде натискът на престъпността е по-голям. Повече камери, повече наблюдение и координация на местната власт с полицейските представители", заяви министър Радев.

"Не съм против частните охранителни фирми. С актуализацията на закона за МВР, който аз внесох през юни миналата година казах - Не променяме никакви правила. Само подобряваме съществуващия закон заедно и в диалог с НПО и представители на частния охранителен бизнес. Техните фирми имат близо 200 000 служители. Има само една дума в закона, която и главният прокурор, и президентът видяха - "урбанизирани територии" и дадоха закона на Конституционния съд. Ако Конституционният съд каже без тях, махаме ги, но всичко останало е в подобряване на реда за всички страни - за полицаите и за охранителите, за всички които участват във веригата", подчерта министър Радев.