Бригаден генерал Шивиков е обвинен в това, че през лятото на 2010 г, като национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ в Афганистан, е присвоил имущество на обща стойност 10 225 лева, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Присвоеното имущество представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла и е собственост на международната мисия. То е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население, с цел спечелване на доверието му и за повишаване на нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента в бойна обстановка.

Повереното на ген. Шивиков имущество е било пренесено в България с военен полет от Кабул до Пловдив, като в описа към митническата декларация, той е удостоверил неверни обстоятелства, а именно, че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди.

По този начин, чрез осъществяването на документното престъпление от бригаден генерал Шивиков, е улеснено извършеното присвояване.

Имуществото е връчено на Димитър Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него, извън целите, за които е предоставено на българския контингент.

От доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Афганистан до България.

В средата на декември м.г. ген. Димитър Шивиков бе предаден на съд и за злоупотреба със служебно положение. Той е обвинен, че като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в периода от неустановена дата преди 29 април 2014 г. до 5 август т.г., при условията на продължавано престъпление – 13 отделни деяния, е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения, и е превишил властта си.