Така Христо Иванов коментира публикациите за доклад на междуведомствената група, създадена да анализира антикорупционните политики у нас и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията, който Министерски съвет обсъжда днес, предаде БТА.

"Това с 30 души разбирате, че е абсурдно като запис, нямам обяснение откъде се появява в медиите", заяви още той и уточни, че не се говори за конкретни числа.

Във връзка със създаването на новото звено за наказателно преследване на корупционни престъпления по високите етажи на властта министърът каза, че то е на база на опита, който прокуратурата има за създаването на такива звена, който бил валидиран с последния доклад на ЕК, макар и с уговорката, че резултати няма.

"Нашият фокус ще бъде сериозното преустройство на институционалната и законовата рамка за предотвратяване на конфликта на интереси по административен път и превенцията на корупцията с административни мерки", каза още Иванов.

По думите му инструментите са два - превенция на конфликта на интереси и внимателното изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта.
 
Предстои да се вземат политически решения точно как ще се институционализира тази инфраструктура, препоръката на ЕК е за единен орган, допълни министърът и уточни, че сега тези правомощия са разделени между няколко органа.

В отговор на въпрос Христо Иванов каза, че част от функциите на БОРКОР очевидно трябва да се използват по по-добър начин, което ще се случи, а институционалните решения предстоят да се вземат.

Докато у нас още се мисли по стратегията срещу корупцията, в Румъния вече няколко бивши политици влязоха в затвора. За последно бившата министърка на младежта и спорта Моника Якоб Ридзи бе осъдена на 5 години "лишаване от свобода" заради злоупотреби със служебно положение, нанесли щети от около 600 000 евро.