"Отдавна сме започнали работа по този въпрос. Законодателството ни до този момент предвиждаше единствено глоба между 1000 и 8000 лева, което е смешно. Затова на първо четене вече минаха промени в Наказателния кодекс, които предвиждат много по-строги наказания. Предвижда се до три години затвор, а при установяване на съучастие на длъжностни лица - и конфискация на имущество”, каза Митов пред Нова телевизия.

Вчера унгарските власти откриха камион с труповете на 71 мигранти. Задържани бяха 21 души, заподозрени в трафик на хора, сред които и трима български граждани.

Според Митов най-вероятно не става въпрос за трафик на хора през територията на България. Трафикантските мрежи до такава степен са се разраснали и са създали своя логистика, че това се е превърнало в ужасяващо доходоносен бизнес. Националността в случая няма значение, защото съучастници има във всяка държава, поясни той.

Именно затова в рамките на ЕС трябва сериозно да се затегнат мерките и наказанията срещу такива престъпни групи”, коментира Даниел Митов.

Според него бежанският поток в Европа се превръща в нещо, на което вече много време не се обръща внимание. Това не е феномен от вчера, случва се от години. Сега обаче, когато има кризи в Близкия изток и Северна Африка, опряхме до ситуация, в която да не можем да реагираме адекватно. Сега ще трябва да се фокусираме много бързо върху основните проблеми. Един от тях е да стане ясно при какви обстоятелства можем да върнем хората там, откъдето са тръгнали", каза още външният министър.

По думите му в един момент се стига до ситуацията държавите-членки на ЕС да реагират по отделно според ситуацията и именно затова няма работеща цялостна стратегия. "Страните, които се стремят към европейско членство, също трябва да бъдат привлечени към разговорите и техните системи за третиране на емигрантите да бъдат интегрирани с общата европейска стратегия”, на мнение е Даниел Митов.