Осъдени на доживотен затвор са 40 души, признати за виновни в опит за убийство на президента Реджеп Тайип Ердоган по време на опита за преврат през юли миналата година, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Общо 47 души, включително ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинени от Анкара за организирането на опита за преврат, както и бившият адютант на Ердоган, бяха съдени в този процес в Мугла /Югозападна Турция/.

Съдът осъди 40 от обвиняемите на доживотен затвор, съобщи агенция Доган. Сред осъдените е и бившият бригаден генерал Гьокхан Сьонмезатеш, сочен като ръководител на групата пучисти, която е имала за задача да "плени или убие" Ердоган в нощта на опита за преврат.

Али Язъджъ, бивш адютант на турския президент, бе осъден на 18 години затвор, а друг военен - на 15 години.

Съдът оправда един бивш военен и отдели от процеса делата срещу четирима подсъдими, включително срещу Гюлен, посочва агенция Доган. Гюлен, който живее в изгнание в САЩ и отрича всякакво участие в опита за преврат, е съден задочно.

Процесът е най-големият от съдебните процеси, започнали в Турция след опита за преврат, при който загинаха 250 души.

Според Ердоган пучистите, които са имали за задача за го убият или пленят, са пристигнали малко след като той е напуснал хотела в Мармарис, където е бил на почивка.

Обвиняемите, сред които 37 бивши военни, бяха съдени по 17 обвинения, включително "атентат срещу личността на президента", "нарушаване на конституцията" и "убийство на пазител на публичната власт".

Процесът, който започна през февруари, премина в напрегната атмосфера, като демонстранти настояваха при всяко съдебно заседание за връщане на смъртното наказание за обвиняемите.

След опита за преврат турските власти предприеха масови чистки срещу предполагаеми поддръжници на движението на Гюлен, като близо 50 000 души бяха арестувани, а над 140 000 души бяха уволнени или временно отстранени от работа.