На вниманието на висшите магистрати е поставен различният подход, използван от съдебните състави при определяне наказанието на извършители на пътни инциденти, от които е настъпила смърт на пешеходци и най–вече аргументите, с които е обосновано приложението на условно осъждане, се казва в официалното съобщение.

В искането е отбелязано, че „предвидимото правосъдие предполага еднакво приложение на закона при сходни фактически обстоятелства“ и това налага уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци при индивидуализацията на наказанието.

"Ръстът и динамиката на престъпленията против транспорта, тежките обществено-опасни последици, които те причиняват на значителен кръг лица и най-вече случаите на засягане на телесната неприкосновеност и лишаване от живот, обуславят високата обществена нетърпимост към този вид посегателства", мотивира се главният прокурор.

И пита при какви обстоятелства точно пиян шофьор, ранил или убил човек на пътя, може да не бъде осъден условно, а да получи ефективна присъда.

Сред предложените за обсъждане са съдебните актове по делото на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева от Варна. Именно то предизвика остра реакция след окончателното решение на ВКС, който намали присъдата на моториста Диян Станчев, убил през 2011 г. 20-годишното момиче от 2 години и половина затвора на 2 години.

Сред мотивите на висшите магистрати беше това, че има съпричиняване на инцидента, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, не се е съобразила с разстоянието до приближаващия мотор и неговата скорост и е попаднала в опасната зона за спиране.

На пешеходеца не е предоставено правото да не държи сметка за приближаващите превозни средства”, е записано в решението на съда.

Влиянието на данните за алкохолната концентрация на извършител на пътно транспортно произшествие при приложението на по-тежката квалификация „особено тежък случай“ е включено във втория от поставените въпроси в искането на главния прокурор.

От прокуратурата посочват и още няколко случая:

- Делото срещу граничния полицай Костадин Стоянов, причинил смъртта на 11-месечното бебе на тротоар в бургаското с. Крушевец, който първо беше осъден на 11 години лишаване от свобода, но ВКС намали присъдата на 7 г.

- Катастрофата на бул. „Цариградско шосе“ през 2013 година, причинена след употреба на алкохол от таксиметровия шофьор Михаил Куртев, след която починаха 6-годишно момиченце и млада жена, а няколко души пострадаха тежко. Той бе осъден на 9 г. затвор.

- Катастрофата на Великден в Симеоновград през 2011 година, когато младеж прегази 6-ма младежи, за което получи 12 години затвор, а собственикът на колата - 7 г.

- Инцидентът, предизвикан от Йосиф Йосифов-Йоско през 2011 г., когато уби млад мъж и рани тежко други двама след катастрофа с джипа си в кв.“Бояна“. Прокуратурата настояваше за 15 години затвор, тъй като бе доказано, че е шофирал с 2,6 промила алкохол и е превишил позволената скорост с 45 км в час, но той получи едва 8 години лишаване от свобода.

От държавното обвинение посочват и различия в съдебната практика при освобождаването от наказателна отговорност по чл. 78А НК. Според една част от съдебните състави, когато при катастрофа са причинени телесни повреди и вреди на участвалите превозни средства на възстановяване подлежат само имуществените. Тези състави изключват необходимостта от възстановяване на вредите по превозните средства и незаявените от пострадалите имуществени вреди за лечението им.

Този въпрос вече е поставен на вниманието на висшите магистрати и в искането на главния прокурор за възобновяване на наказателното производство по делото на гръцкия студент Христос Боскос, причинил катастрофата на спирка, при която тежко бе ранена ученичка от Пловдивска езикова гимназия, допълват от прокуратурата.

Чужденецът бе осъден едва на 2 години условно, но още през януари Сотир Цацаров поиска възстановяване на делото.

Осъдиха и веднага арестуваха шофьор, убил пешеходец

Междувременно днес Софийски градски съд осъди на 6 години и 6 месеца затвор 39-годишния софиянец Георги Димов, който на 7 декември 2014 уби на пешеходна пътека 31-годишния Николай Ников. Той се призна за виновен и така наказанието от 9 години и 9 месеца бе намалено с 1/3 по съкратеното следствие, съобщи "24 часа".

Димов шофирал след употреба на алкохол и наркотици и дори не забелязал пешеходеца, а след като го блъснал, избягал. 4 часа по-късно се явил в полицията и заявил, че колата му е била открадната.

Веднага след приключване на делото Димов бе арестуван от двама полицаи, досега той беше на свобода срещу 2000 лева гаранция. Той има право да обжалва задържането в 7-дневен срок, а присъдата - в 15-дневен.