7-членната банда е подсъдима за организирана престъпна група за придобиване, преработка, държане и незаконна търговия на огнестрелни оръжия (в т.ч. на 50 картечни пистолета „Узи“).

Днешните присъди са наложени след споразумение на обвиняемите с прокуратурата.

Месец след като на 6 юли 2017 г. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу тях, те се признаха за виновни, поискаха бързо производство и по-леки присъди.

Още преди внасянето на акта друг участник постигна споразумение с прокуратурата и бе осъден на 2 г. затвор условно с 4-годишен изпитателен срок. Така само един от седмината обвинени за участие в престъпното сдружение ще бъде съден по общия ред, съобщиха от прокуратурата.

Една година и 10 месеца лишаване от свобода получи ръководителят на групата Йордан Й. Година и три месеца затвор е наказанието на Данаил Г.

3-годишни условни присъди с 5-годишен изпитателен срок и пробационни мерки „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок 6 и 8 месеца са наложени на Веселин Й. и Тодор Й. Наказанието на Маргарита Т. е две години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок.

Разследването срещу участниците в групата и изготвянето на обвинението срещу тях продължи по-малко от 9 месеца. Те бяха задържани на 19 ноември 2016 г. в София при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, припомнят от прокуратурата.

При извършените претърсвания в ползвани от тях жилища бяха намерени и иззети 50 картечни пистолета "Узи", картечен пистолет "Скорпион", 10 пистолета от различни марки и модели, оптика, 2700 евро, 19 000 лева, голямо количество боеприпаси, части за огнестрелни оръжия.

Разследването установи, че групата е била сформирана през март 2016 г.

Оръжия, боеприпаси и части за оръжия били доставяни от Ивайло П. – лицензиран търговец на специални изделия. В работилница в дома на Тодор Й. в София те били сглобявани или преработвани (като се заличавали серийните им номера). Веселин Й. осигурявал купувачи, друг от групата съхранявал готвите за продажба оръжия и боеприпаси. При наличие на купувач, стоката била предавана на лидера на или на посочен от него човек, и доставяна на клиента.

Оръжейният търговец Ивайло П. внесъл законно от чужбина 50-те „Узи“-та.

Преди да ги продаде на групата е трябвало те да бъдат деактивирани (т.е. да бъдат преработени в негодни за стрелба). Вместо това, те са предадени като бойни, впоследствие номерата им са били заличени и са били подготвени за нелегална продажба.

Предстои Специализираният наказателен съд на насрочи съдебното дело срещу седмия участник в групата.