Той и останалите подсъдими са обвинени за организиране и участие в престъпна група за разпространение на наркотици. 

Причината за намаляване на присъдата са смекчаващи вината обстоятелства - добри характеристични данни на Баретата, чисто съдебно минало, добро процесуално поведение и влошено здравословно състояние в резултат от престоя му в следствения арест и затвора, но и заради удължаването на процеса заради атентата срещу него.

Делото бе спряно за известно време, след като на 29 януари 2013 г. бе прострелян и едва оцеля пред Съдебната палата. Преди това той лежа дълго в ареста, откъдето беше пуснат заради тежки здравословни проблеми с пикочната система.

Според анализа, който апелативните съдии са направили, продължилия във времето наказателен процес не е по вина на Иванов. Позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в мотивите за намалената присъда се посочва, че подсъдимият трябва да бъде компенсиран.

По тази причина са намалени наказанията и на други трима от подсъдимите по делото. Тази на Марин Велчев е намалена с 6 месеца и става 3 г. Росен Иванов вместо 1 година, ще прекара 9 месеца в затвора. Вместо да изтърпява наложеното му наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода в затвор при строг режим, Стоян Дичев ще бъде преместен в затворническо общежитие от открит тип и при първоначален общ режим на изтърпяване.

Второинстанционният съд потвърди останалите присъди, които бяха издадени от Софийски градски съд на 13 февруари 2012 г. Даниел Кръстев, Евгени Евтимов, Коста Трифонов ще са лишени от свобода за по 5 г. Присъдата на Борислав Секулов е 3 г. затвор, а Кирил Атанасов е осъден условно на 3 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 лева. Присъдата на Васил Колев е 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, а Богдан Василев и Мартин Горески се разминаха с 1000 лева глоба.

Присъдата на Софийския апелативен съд подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Върховния касационен съд.

Междувременно Баретата бе оправдан по друго обвинение - за убийството на Румен Стефанов-Алфа на 23 септември 2007 г. в Перник.