Хадиджа Исмаилова е осъдена за укриване на доходи, присвояване на средства и незаконно предприемачество, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Ще обжалваме това незаконно решение", заяви адвокатът й Фариз Намазли. Според Исмаилова процесът е бил политически мотивиран.

39-годишната журналистка от радио Азадлик е бивш главен редактор на местния филиал на финансираното от САЩ Радио Свободна Европа / Радио Свобода. Тя бе задържана в края на декември.

Хадиджа Исмаилова е известна с разследванията си на корупцията във властта и на нарушенията на човешки права в Азербайджан. Вчера тя обвини правителството, че е събрало доказателства срещу нея "незаконно, под натиск" и че "си е измислило престъпленията", в които е обвинена.

"Забавно е да обвиняваш в укриване на доходи човек, който е разследвал откраднатите от семейството на президента пари, които са внесени в офшорни сметки", отбеляза тя в заключителната си декларация в процеса, която бе прекъсната по заповед на съдийката.

Днешното осъждане на тази разследваща журналистка идва след осъждането на 13 август на азербайджанската правозащитна активистка Лейла Юнус и съпруга й Ариф съответно на 8,5 и 7 години затвор.

Всякакво публично критикуване на режима на 53-годишния президент Илхам Алиев, който през 2013 г. бе преизбран за трети пореден мандат, според правозащитните организации незабавно предизвиква сурова реакция от властите на тази бивша съветска кавказка република, отбелязва АФП.

Правозащитната организация Амнести интернешънъл заяви, че Исмаилова е политически затворник и че обвиненията срещу нея са били скалъпени, за да се прекратят разследванията й за корупцията.

Въпреки критиките към режима, Западът ухажва Азербайджан като алтернативен на Русия доставчик на петрол и природен газ, отбелязва Ройтерс.