ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд, с което Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов бяха осъдени на по 18 години затвор. Съдът не промени и обезщетенията от по 400 000 лева за двамата родители на Балтов, които осъдените трябва да изплатят солидарно.

Делото приключи точно шест години след убийството, което бе извършено на 5 декември 2008 г. Тогава, на излизане от дискотеката, 20-годишният младеж от Сливен беше пребит до смърт с ритници в главата и шията, както и удари с тъпи и твърди предмети. Някои от смъртоносните удари са били нанесени, докато той вече и бил в безсъзнание на земята, установи медицинската експертиза.

Според заключенията, докато го удряли, Данаилов и Георгиев са се самонаранили, което в решението на съда се приема за проява на "особена жестокост". Магистратите заключават, че убийството е извършено по хулигански подбуди, защото е липсвал какъвто и да е личен мотив, подсъдимите не са познавали жертвата, а са демонстрирали надмощие.

Близките на Стоян Балтов искаха доживотен затвор без право на замяна за тримата подсъдими. САС обаче намери за неприложимо това наказание, защото липсват аргументи - извод, с който ВКС се съгласява.

"Вярно е, че е прекъснат животът на безукорен, амбициозен, доказано морален и отговорен младеж, чиято смърт няма как да не е изключителна трагедия за неговите родители и ближни, но дължимата се на виновните санкция също не следва да бъде несъизмеримо тежка и въпреки стореното, да дава определена перспектива за тяхното превъзпитаване за бъдещия им живот. А те следва да го продължат с понасяне на тежестта на наказанието, което да изтърпят и с ангажимента да репарират, макар и само икономически, болките и страданията на родителите", пише в решението на съда.

Неотдавна близките на Балтов изразиха опасенията си, че подсъдимите може да се укрият, припомняйки как Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред клуб "Соло", успя да избяга от затвора. Това стана възможност, тъй като на първа инстнация беше оправдан и освободен от ареста.

По делото за убийството на студента подсъдимите също са на свобода - Данаилов и Стоилов са с парични гаранции, а Георгиев с "подписка", след като бе оправдан от СГС.

На първа инстанция състав на Софийския градски съд с председател Петя Крънчева осъди Данаилов и Стоилов на 18 години затвор, но оправда Георгиев, защото бил ударил само веднъж Балтов в рамото. Магистратите на следващите две инстанции обаче прецениха, че има достатъчно доказателства, че той също е участвал активно в смъртоносния побой.