В началото на август м.г. ген. Киров бе признат за виновен от Софийския военен съд за присвояване на повече от 4,5 млн. лв. от НРС за 5 години, докато е бил начело на службата. Магистратите прецениха случая като "особено тежък".

На подсъдимия бе наложена конфискация на половината от притежаваното имущество и лишаване за 13 години от правото да заема ръководна държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства. Изцяло беше уважен от съда и гражданският иск в размер на 4 720 196 лв.

След като чу присъдата тогава, ген. Кирчо Киров коментира лаконично, че делото е връх на политическата поръчка. Той обжалва решението на софийските военните магистрати пред Военно-апелативния съд.

Вчера военно-апелативните магистрати са взели решение, с което потвърждават наложеното на бившия шеф на НРС наказание от 10 години "лишаване от свобода" при първоначален строг режим, но го оправдават по обвинението, че за улесняване на присвояването са били изготвени документи с невярно съдържание.

Наложено е максималното предвидено в закона лишаване от право да заема длъжността ръководител в държавно или обществено учреждение за срок от 13 години, както и да упражнява ръководна професия за същия срок.

Решението на Военно-апелативния съд може да бъде обжалвано или протестирано в законния 15-дневен срок.