За това престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание между 3 и 8 години лишаване от свобода, тоест средната присъда би била 5 години и половина, предаде БГНЕС.

Според обвинението Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за машини, сувенири и биодизел. По тази схема избегнал да плати 16 781 960 лв. данъци. Схемата на Ковачки била следната: по документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици се оказали "кухи".

Бизнесменът обаче твърди, че сделките не са фиктивни, машините в голямата си част са били за магазини "Европа" и все още са налични там. Фирмите, сключвали договори от името на Ковачки, са ЕТ "Щайн - Христо Атанасов", "Ел Ем Импекс" ЕООД, "Данесто" ЕООД и МАХ-2003 ЕООД. Техни доставчици пък били "Интернешънъл Маркетинг Експорт Импорт" ЕООД, "Ем Фуудс" ЕООД и "Сим Трейдинг".

От показанията пред съда на собствениците на фирмите доставчици става ясно също, че те са били използвани като "бушони" - сделките с фирмите на Ковачки са се сключвали от един собственик на фирма, а после дружеството се прехвърляло на друг.

Защитата твърди, че обвинението не успява да отговори на въпроса откъде всъщност са машините, за които се твърди, че са предмет на фиктивни сделки. В свое описание комисията "Кушлев" дори е оценила стойността им. Всички машини са налични и, ако не са били налични, впоследствие са били продадени, пледираха адвокатите, съобщи БТА.

До четвъртък съдът ще мисли каква присъда да постанови на бизнесмена.

Миналата година комисията "Кушлев" поиска отнемане на имущество от Ковачки на стойност близо 13 млн. лв.