Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване. Магистратите потвърдиха изцяло присъдата на първата и втората инстанция по делото, пише в сайта на съда.

От наказанието на Енимехмедов обаче ще бъде приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години. Така на практика той ще трябва да излежи около година и половина в затвора.

Студентът от Бургас бе обвинен в опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и за закана за убийство по хулигански подбуди.

И трите съдебни инстанции са категорични, че няма доказателства за опит за убийство, а само за по-лекото обвинение - закана.

На 19 януари 2013 г. по време на официална конференция на ДПС в НДК пред стотици делегати и хиляди българи пред телевизионните екрани Енимехмедов се качи на трибуната и стреля три пъти.

И трите опита да произведе изстрел обаче се оказаха неуспешни, тъй като пистолетът засече. Оръжието, което е използвал нападателят е газов пистолет. Няколко експертизи доказват, че с него Октай не е можел да убие Доган.

Според вещите лица можело да се получат наранявания, ако се стреля от упор в главата, устата, слепоочието или близо до сърцето.

С помощта на записите от видеокамерите експертите са установили, че разстоянието между пистолета и главата на политика било около 20 см. Макар че Доган няма никакви физически наранявания, нападението е породило основателен страх.

С този мотив държавното обвинение настоя да бъде потвърдена присъдата на Енимехмедов. Изненадващо в последния момент прокуратурата се отказа от по-тежкото обвинение за опит за убийство.

Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС.

Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина.

Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Октай Енимехмедов да бъде оправдан.