Причина за отмяната е допуснато процесуално нарушение по наказателния процес, протекъл по съкратената процедура, съобщи БНР.

Великотърновските магистрати върнаха делото за ново разглеждане от друг състав на Окръжния съд в Русе.

В края на януари т.г. Русенският окръжен съд призна за виновен Пламен Петров в умишлено убийство на рождената му дъщеря, убита по особено жесток и мъчителен начин.

Мъжът бе осъден на 16 години затвор при първоначален строг режим, а прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна. Петров бе определен от националния консултант по съдебна психиатрия доц. Петър Маринов като "тежък психопат", но експертът бе категоричен, че към момента на убийството е съзнавал напълно какво върши.

Жестокото престъпление бе извършено на 20 април м.г. -  на Великден през деня, в семейния апартамент в блок "Мура" в кв. "Здравец" в Русе след избухнал скандал.

От обвинителният акт станаха известни ужасяващи подробности за начина, по който 7-годишната Пламена е издъхнала след зверски побой, защото не можела да чете добре. Момиченцето е бито по цялото тяло с ръце, крака, с метла и с точилка. Според съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта е разкъсване на сърдечния мускул.

По време на престъплението в семейното жилище е била и втората дъщеря на Пламен - 4-годишната Десислава. След фаталния инцидент детето беше настанено в социален дом.