Внукът на ромския бос Кирил Рашков - Цар Киро беше арестуван след издирване от полицията на 3 октомври м.г. за отправени закани за убийство към Веселин Христов - вуйчо на убития в село Катуница Ангел Петров.

Месец и половина по-късно Асеновградският районен съд го осъди на 8 месеца затвор, като делото бе по съкратеното производство.

На 7 февруари 2012 г. Пловдивският окръжен съд увеличи присъдата на 3 години лишаване от свобода. Окръжните магистрати постановиха, че долната инстанция неправилно е приела, че става дума за закана за убийство, тъй като действията на Кирил Рашков-младши граничат с престъплението "опит за убийство". Думите и действията на подсъдимия, отправени към пострадалия, са били „Ще те убия гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата”, мотивираха се пловдивските съдии. Решението беше окончателно.

Три месеца по-късно обаче внукът на Цар Киро поиска възобновяване на наказателното производство пред ВКС, който да отмени решението на Окръжния съд в Пловдив. Според защитата му окръжните магистрати са квалифицирали деянието неправилно, като е нарушено правото му на защита. Наред с това Рашков-младши поиска и намаляване на наложеното му наказание.

Сега ВКС постановява, че искането на Рашков за намаляване на наказанието е основателно, като приема и смекчаващите обстоятелства, които са изложени и подробно разгледани от двете съдебни инстанции - а именно чистото съдебно минало на осъдения и семейното му положение - вдовец, с грижи над двете си малолетни деца.

Внукът на Цар Киро ще трябва да излежи присъдата си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип.