Надим Мухамад, на 43 години, се опитал да се качи на 30 януари в самолет на компанията Райънеър от Манчестър до Бергамо в Италия с взривно устройство, инсталирано в маркер, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Устройството трябвало да бъде задействано ръчно. Според прокурори Надим Мухамад искал да взриви устройството по време на полета.

В съда той твърдял, че устройството, съставено от барут, батерии, жици и скоч в тръбичката на маркера, било поставено вероятно от друг човек в багажа му. Той дори казал, че там го е сложило 11-годишното му дете.

Съдията по делото Патрик Фийлд разкритикува летищния персонал на летището в Манчестър за неправилната им преценка относно Надим Мухамад.

Мухамад бил спрян на летището при проверката на 30 януари, при която било намерено взривното устройство. Тогава обаче той не бил задържан, защото персоналът на летището преценил, че става дума за нещо, което не може да се взриви.

Мухамад бил пуснат да си отиде у дома. Пет дни по-късно той се качил на друг самолет за Бергамо. Докато бил в Италия, разследващите установили, че става дума за опасно взривно устройство, което е можело да се взриви в самолета и така се стигнало до ареста му на връщане от Бергамо за Манчестър.

Осъденият Надим Мухамад е пакистанец с италиански паспорт.