Той трябва да плати и глоба от 10 000 лева и е лишен от право да заема държавна длъжност и от право да упражнява професия за срок от 3 години, съобщи "Фокус".

Съучастникът му - плевенският бизнесмен Илиян Михайлов, пък бе осъден на 4 г. затвор, глоба от 8000 лв. и е лишен от право да заема държавна длъжност и от право да упражнява професия за срок от 2 г.

В края на октомври 2009 г. Георги Велков бе заловен със сумата от 23 000 лева. При задържането с него бил Михайлов. Сумата била дадена, за да се спре дело срещу местен бизнесмен. Магистратът се явявал като обвинител по дело за измама между две фирми, като имал връзки с едната от тях.

След ареста на Велков и Михайлов бизнесменът Йоско Исаев съобщи пред журналисти, че е подал сигнал до плевенския окръжен прокурор, че е бил изнудван за подкуп от двамата.

На 1 юли 2010 г. Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно Георги Велков за нарушаване на етичния кодекс на магистратите.

Днес софийските окръжни магистрати обаче оправдаха и двамата обвиняеми по обвинението за изнудване.

Присъдата подлежи на обжалване.

Магистрати пред Темида
Седма година продължава делото срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев. Той е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата Кържев е превишил властта и правата си и е иззел функциите на съда по две граждански дела през 2004 г.

През 2008 година прокурорът Ненчо Каменов, който се бе признал за виновен и бе осъден за документно престъпление, се върна на работа в Софийската районна прокуратура. Престъплението било извършено, докато Каменов работел в следствието. За документно престъпление НК предвижда до 5 г. затвор. Тъй като обаче Каменов се признал за виновен, съдът му е наложил само глоба от 100 лв.

Зам.-районният прокурор на Оряхово Димитър Викентиев беше арестуван на 12 февруари 2007 г. за корупция. След обиск в дома му бяха намерени и иззети папки със следствени дела, 22 хиляди евро и 8 хиляди лева. Той остана в ареста 11 дни. Когато го пуснаха под парична гаранция, той бе засечен от журналисти да полива свободата си с магистрати от района в ресторант до ферибота. През май същата година му бяха повдигнати 7 обвинения. По-късно се разбра, че делото срещу него е прекратено.

Ангел Дончев, който беше прокурор до края на 2007 година във Върховна касационна прокуратура, бе задържан на 19 декември 2007 година по обвинение за подкуп от 20 хиляди евро от колегата си от районната прокуратура в Сливница Емил Милев. Целта била да се съдейства водената срещу Милев проверка да приключи без последици.

На 9 септември 2010 г. бе арестуван заместник-окръжният прокурор на Перник Бисер Михайлов и му бе повдигнато обвинение за принуда. Според МВР той е дал 30 000 лв. срещу месечна лихва от 3700 лв. на строителния предприемач Калин Леков и съпругата му Ирина, след което ги изнудвал и заплашвал. Впоследствие Михайлов бе отстранен от длъжност, докато продължава разследването.