48-годишният Тодоров поиска от държавата в лицето на обвинението рекордните 500 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общените за вреди.

Според съдебното решение от 21 април присъдената сума се постановява заради повдигнати 4 незаконни обвинения, по които той бе оправдан окончателно. Сред тях изнасяне на държавна тайна и превишаване на служебните правомощия.

"Доволен съм от това съдебно решение, което е справедливо”, бе лаконичен Тодоров, цитиран от "Борба".

Според прокуратурата искът е бил недопустим, защото Орлин Тодоров все пак е осъден, дори и само по едно обвинение - за разгласяване на секретната операция на антимафиотите в болницата в Горна Оряховица, станала известна като „Бебето от фризера“ от 2010 г.

Окръжните магистрати обаче са приели, че наказателната процедура не е предмет на това производство. По него е приета съдебномедицинска експертиза, която е показала, че Тодоров е получил куп здравословни проблеми по време на ареста и наказателното преследване срещу него.

Задържането му в Ловешкия следствен арест от близо 1 г. и делото довели до тежко психоемоционално разстройство. Той преживял тежко загубата си на статус в обществото, на свобода и на отделяне от близките му.

След престоя зад решетките Тодоров беше пуснат под домашен арест, а после му бе наложена 6000 лева парична гаранция. Всичко това го стресирало още повече заедно с публичния му арест на 11 март 2011 г. във Велико Търново.

Решението обаче не е окончателно и може да се атакува пред Апелативния съд.

През януари м.г. Орлин Тодоров се отказа от дело пред ВКС, защото му дошло до гуша да иска оправдателна присъда. От върховните съдии той искаше да бъде напълно оправдан за изнасяне на секретна информация и тайни от МВР към бизнеса.

Така, въпреки изявленията, че е невинен и ще се бори да го докаже докрай, Тодоров остава с 3 г. условна присъда с петгодишен изпитателен срок, като наказанието вече е влязло в сила. То бе постановено през лятото на 2015 г..

Година по-рано Окръжният съд отреди за Орлин Тодоров 1 година условно и 2000 лв. след шумния процес срещу него. Прокуратурата тогава му поиска 8 години затвор.

Междувременно срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бе повдигнато обвинение, че в нарушение на закона като министър е разпоредил да бъдат изплатени 50 000 лева обезщетение на Орлин Тодоров. По късно обаче Цветанов бе оправдан окончателно.