Инцидентът стана на 11 август 2015 г. Михайлов е обвинен за това, че при управление на лек автомобил „Ауди 80” е нарушил правилата за движение по пътищата, като е превишил разрешената скорост.

Мъжът е шофирал със 122,44 км/час и по непредпазливост е причинил смъртта на 16-годишната Велислава Цанкова и връстникът ѝ Марино Цветанов, както и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

Ловешките магистрати постановиха също, че Филип Михайлов няма право да управлява моторно превозно средство за период от 10 години, съобщи ловешкият сайт "Зетра".

Днес в съдебната зала бе разпитано и вещото лице, изготвило протокол за аутопсия на едно от децата – д-р Дора Боянова от Съдебна медицина в "Пирогов". Именно нейното отсъствие от предишното съдебно заседание бе причина делото да бъде отложено.

Защитата на Михайлов апелира съдът да произнесе справедлива присъда, като вземе предвид чистото му съдебно минало, младостта му, както и да обърне внимание на подписката, която бе подета в негова защита.

Наблюдаващият прокурор по делото Валентин Вълков пък определи деянието на обвиняемия като престъпна самонадеяност.

"Много съжалявам! Не съм людоедът, за който ме представиха. За съжаление несправедливо", каза в последната си дума пред съда Филип Михайлов.

След като чу решението на магистратите, той каза, че чувства болка, защото "това са хора, които ги познава и уважава".

Адвокатът му Владимир Маринов бе категоричен, че ще обжалват присъдата. Подзащитният му остава с мярка за неотклонение "домашен арест".

"Каквото и съдът да оцени, няма присъда, която да ми върне детето", лаконична бе майката на загиналата Велислава – Кинка Василева.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.