Той бе задържан в София, след като бе обявен за международно издирване от руските власти чрез Интерпол.

В искането за ареста на Кобляков се посочва, че той е извършил престъпление, описано като измама.

Задържаният обясни на съда, че не иска да се укрива и не е съгласен с твърдението на обвинението и добави, че никога досега не се е крил.

Роденият през 1973 г. в СССР Кобляков обясни пред съда, че освен руски, е и френски гражданин, досега не е осъждан и работи за собствената си фирма.

Още в началото на заседанието той пожела да се вземат като доказателства мобилният му телефон, където имало много важни снимки, свързани с дейността му като политически активист и компютъра му, но администрацията не позволила да ги вземе със себе си, предаде БГНЕС.

Пред съда бяха представени няколко документа от страна на Кобляков и защитата му. Той фигурира в търговския регистър като собственик на френска фирма, документ за здравословното състояние на обвиняемия от факултета по медицина в Париж, декларация от друг французин за предоставен имот на Кобляков при изпълнение на друга мярка, например "домашен арест", както и доклад за борба с корупцията в Русия от асоциация "Свободна Русия", чийто основател е той.

Кобляков обясни, че през 2011 г. неговата асоциация "Свободна Русия" се превръща в най-голямата опозиционна организация на политиката в Русия, извън самата Русия. Кобляков продължи с това, че на 6 юни президентът на Русия Владимир Путин е бил на посещение в Париж, а Кобляков е бил един от единствените трима, които се осмелили да протестират под украински знамена.

"Очевидно руснаците знаят къде живея във Франция, но не са се опитвали да ме екстрадират. Те знаят, че България не е толкова независима страна, колкото другите европейски държави. За мен това е тест за независимостта на България", обяви Кобляков.

Той съобщи, че прапрадядо му е бил участник в боевете на връх Шипка и добави, че изразява доверието си в българската правосъдна система и гарантира, че няма да бяга, защото има по-дългосрочни цели, от колкото това да избяга.

Според СГС описаните действия не представляват измама според българското законодателство и не отговарят на нито едно от престъпленията, описани в българския Наказателен кодекс. Според съдебния състав този факт би се превърнал и в основание за бъдещ отказ за екстрадиция на Кобляков в Русия.

Съдът посочи, че няма опасност Кобляков да се укрие, защото е представил доказателства, че е подписал договор за наем на адрес в България.