В края на септември пред дома на Калоян Иванов спряла патрулка. Подаден бил сигнал за престъпление. "Добри съседи" съобщили на полицията, че Kалоян е посадил 20 стръка канабис в градината си.

За държавата това била поредната ожъната нива с марихуана, Калоян бил поредният престъпник, а статистиката се увеличила с още един осъден.

Той обаче вече има присъда - левкемия. От тези 20 стръка Калоян е трябвало да приготви олио от канабис. За него олиото било единственото лекарство, което спирало ужасните мускулни болки от химиотерапията.

Според изследванията съдържащите се в конопа канабиониди не само отстраняват симптоми на рак като гадене, болка, загуба на апетит или умора, но и имат антитуморен ефект. Така медицинската марихуана е разрешена в редица щати в САЩ, както и в няколко държави в Европа, сред които Германия, Австрия, Великобритания и други.

Освен себе си, Калоян иска да лекува и майка си, и сина си - също покосени от рак. Ако обаче отново започне да се лекува с канабис, той рискува да влезе в затвора.

„Ако трябва да вляза в затвора, ще вляза в затвора, което означава сигурна смърт. Искаш да живееш, но си ограничен от държавата, от общовъзприетите догми, че това е забранено", заяви младият мъж.