Магистратите решиха да наложат на Боскос само административно наказание - глоба в размер на 5000 лева, както и да го лишат от правото да управлява моторно-превозно средство за срок от 3 години, съобщиха от пресцентъра на съда.

На 19 май м.г. 23-годишният грък предизвика тежка катастрофа в града под тепетата. Той шофирал спортния си "Нисан" с 98 км/час, минал на червен светофар на кръстовище, ударил се със завиващ наляво "Мерцедес" и помел стоящата на автобусната спирка деветокласничка от ЕГ "Иван Вазов" Катерина Матеева. Тя получи тежки фрактури на двата крака, таза и черепно-мозъчна травма, а десетки нейни съученици, родители и учители дариха кръв за операцията й.

В средата на юни Пловдивският районен съд осъди Христос Боскос на 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, а другият шофьор-участник в катастрофата - пловдивчанинът Васил Калев, който също е обвиняем по делото, получи 1 година с 3 години изпитателен срок.
Окръжният съд обаче отмени и неговото наказание, като му наложи административно наказание глоба в размер на 2500 лева и го лиши от право да шофира за срок от 1 година.

Магистратите мотивират решението си с факта, че Боскос и Калев са обвинени в причиняване на телесна повреда по непредпазливост, като предвиденото в закона наказание е до 3 години лишаване от свобода или пробация.

"В тези случаи, при наличието на всички останали предпоставки по чл. 78А от Наказателния кодекс*, извършителят на престъплението задължително се освобождава от наказателна отговорност на основание този член и му се налага административно наказание глоба с възможност за лишаване от правоуправление. При наличието на тези предпоставки приложението на този институт не подлежи на преценка от съда, защото е императивно уреден в НК", пише в мотивите на съда.

Решението на Окръжния съд в Пловдив е окончателно.

Отменените условни присъди на двамата обвиняеми предизвикаха бурно недоволство и в социалните мрежи бе организиран протест. Той е насрочен за 12 октомври от 11 ч. пред сградата на Пловдивския окръжен съд.

*Чл. 78а.Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от петстотин до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо.