Апелативните магистрати измениха в наказателно-осъдителната част присъдата на Окръжния съд във Варна. На 6 април т.г. първата съдебна инстанция присъди 20 години затвор за Тодоров.

26-годишният варненец е обвинен, че на 2 януари м.г. е убил умишлено, по особено мъчителен начин и с особена жестокост,  24-годишната Хюлия Маджар от село Белоградец.

Тъй като подсъдимият се призна за виновен и делото протече по съкратеното следствие, наказанието бе редуцирано до 13 г. и 4 м затвор при първоначален строг режим.

Втората съдебна инстанция обаче определи за Тодоров „доживотен затвор” и редуцира наказанието на „лишаване от свобода“ за срок от 25 години при строг режим, съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата във Варна.

Присъдата бе потвърдена в останалата й част, според която Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче 300 000 лева обещетение за причинените им неимуществени вреди.

Както прокуратурата, така и родителите на Хюлия като частни обвинители и граждански ищци, настояваха, че единствената възможна справедлива присъда за това жестоко престъпление, е „доживотен затвор“, който да се редуцира до „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.

В мотивите на изменената присъда е записано, че окръжните магистратие са допуснали нарушение по отношение справедливостта на наказанието.

"Деянието е с изключително висока степен на обществена опасност както поради обстоятелството, че се засяга изключително човешко благо – животът, така и предвид начина на извършването", пише в мотивите на Апелативния съд.

Според магистратите намеренията на подсъдимия не са възникнали инцидентно, а са били планирани. След като Тодоров е получил отказ на сексуалните си щения, той е убил момичето.

Според апелативния съд действията му и след това продължават да бъдат целенасочени – да прикрие следите си и да насочи разследването в друга посока.

Особено цинични са обажданията до бащата на жертвата с искане за откуп, както и инструкциите по какъв начин да го предаде, въпреки, че жертвата му е мъртва от часове. На следващия ден Тодоров напуснал страната, а дни по-късно бил задържан в Холандия.

Според съдебно-психологичната експертиза подсъдимият е лице с много комплекси, приемал е лекарствени средства, засилващи агресивността му, използвал е услуги на проститутки, което от друга страна обяснява поведението му след отказа за секс.

Хюлия е била негова близка позната още от детските и ученическите години, като с нищо не е провокирала действията на убиеца си.

Въззивната инстанция намира, че едно наказание в средния предвиден при тази процедура размер от 25 г. лишаване от свобода ще въздейства възпитателно и ще изиграе своята възпираща и предупреждаваща роля.

Решението подлежи на жалба пред Върховния касационен съд.