Ученичката от Френската гимназия бе блъсната на 20 октомври 2011 г. на оживения бургаски бул. „Христо Ботев”. Тройната експертиза показа, че Йорданов е карал с 50 км/час, но в момента на удара не е натиснал спирачката. Нямало е и следи от спирачен път. 17-годишната Габи е с тежка черепно-мозъчна травма и въпреки усилията на лекарите след една седмица издъхва.

Прокуратурата поиска условна присъда от 2 години и 6 месеца. В пледоарията си прокурор Димо Маджаров изтъкна, че в дела, свързани с пътни произшествия, от изключителна важност е експертното мнение. Той призова съдебният състав да се довери изцяло на заключението на автотехническата експертиза.

Според експертите, Габриела е пресичала неправилно булеварда, когато върху нея връхлетял автомобила, предаде Агенция "Кросс". Те обаче са категорични, че шофьорът е бил длъжен да следи за обстановката, наличието на пешеходец, дори и на нерегламентирани за пресичане места. Обвинението смята, че Йордан Йорданов е трябвало да спре, независимо че на мястото е нямало знаци, даващи предимство на ученичката.

Адвокатът на родителите на момичето Петър Атанасов обаче поиска ефективна присъда, тъй като според него шофьорът се е интересувал единствено от това да хване зеления светофар и не е забелязал пресичащата пешеходка. Атанасов беше категоричен, че условната присъда няма да е справедлива.

Защитата на Йорданов настоя за 1 година условна присъда. Според адвокатката на шофьора, Габриела Статева е стояла на разделителната линия между двете пътни платна и е говорила по телефона. След това момичето се е отдръпнало рязко назад, тъй като друга кола в отсрещното платно не й дало път. Така ученичката политнала директно върху колата на Йорданов и се е ударила в лявото му странично огледало. Делото протече по съкратеното съдебно следствие

Съдебният състав с председател Магърдич Мелконян прие, че има виновно поведение от страна на шофьора, но заедно с това прецени, че той е направил всичко необходимо, за да окаже помощ на пострадалото момиче и постанови и по-леко наказание.

„Няма да обжалваме присъдата, за нас целият процес бе ад, коментира пред бургаският сайт "Флагман" майката на Габи - Зорница Статева. Тя е бременна в 8-ия месец и очаква момче през юли.