Новината бе обявена в официално съобщение от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура, в което се казва, че обвинението е "постигнало ефективна присъда". 

Първанова е подсъдима за това, че като инспектор-разузнавач в агенцията е разгласила информация, представляваща държавна тайна.

Първанова беше арестувана през февруари 2014 г. при съвместна операция на Прокуратурата и ДАНС. Срещу заплащане между 500 и 3000 лева месечно тя правела справки за това кои телефони се подслушват, припомня прокуратурата.

Тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов уточни, че клиентите й са били на "по-високо социално ниво от улични дилъри". Някои от тях били на месечен абонамент, за да получават информация дали са подслушвани или не. Имало и посредници в схемата, които били роднини на служителката на ДАТО. Освен нея тогава бяха задържани още трима души - нейният зет и двама "абонати".

"Щетите са неизмерими, защото е била застрашена националната сигурност", коментира тогава Сарафов. 

Първанова е работила в службата от 2010 г. като служител в звеното, приемащо исканията за СРС. Разследвана е за престъпления в периода 5 ноември - 27 декември 2013 година. След ареста "къртицата" в ДАТО, както стана известна, бе освободена с най-леката мярка за неотклонение - "подписка".