ВКС уважи протеста на Апелативната прокуратура във Варна срещу решението на Варненския апелативен съд, с което бе потвърдена оправдателната присъда на публичния изпълнител от Агенцията за държавни вземания във Варна Недрет Н., съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Той е подсъдим за това, че на 1 август 2008 г., в качеството си длъжностно лице, с цел да набави облага за дружество „Евро дринкс“, собственост на вече покойния варненския бизнесмен Михаил Михов, е превишил правата си. Служителят издал на основание Данъчноосигурителния процесуален кодекс разпореждане, с което прекратил производството по принудително събиране на публични вземания по изпълнително дело, като задължението на длъжника в размер на 498 728 лева не било погасено изцяло.

От действията на публичния изпълнител са настъпили значителни вредни последици за държавата, изразяващи се в несъбиране на публичното вземане за почти половин милион лева, подчертаха от прокуратурата.

Варненският окръжен съд обаче признава Недрет Н. за невиновен и го оправдава. Въпреки протеста на обвинението, и втората инстанция потвърждава оправдателната присъда.

Сега обаче ВКС окончателно уважава протеста на Апелативната прокуратура и връща делото срещу държавния служител за разглеждане от друг състав на Апелативния съд във Варна.

Собственикът на пивоварна "Леденика" Михаил Михов, който имаше и други фирми, беше открит мъртъв в хотел в Правец на 30 март 2011 г. Съдебно-медицинската експертиза показа, че е починал от масиран инфаркт. Около смъртта на тогавашния президент на Федерацията по баскетбол обаче и до днес витаят съмнения. Година по-късно внезапно почина и съпругата му - след претърпяна операция.

Името на Мишо Бирата обаче нашумя два месеца преди да почине, когато бе публикувана стенограма на разговори между Бойко Борисов и тогавшният шеф на Митниците Ваньо Танов за "Леденика". В тях лидерът на ГЕРБ, който и тогава беше премиер, настояваше митничари да се изтеглят от пивоварната, защото "поел ангажимент" да не "го закача". Тогава се разбра, че митниците са отнели лиценза на фабриката заради акцизни и данъчни нарушения.

Прокуратурата обаче спря започналото разследване срещу неизвестен извършител с мотива, че не е открито престъпление. Липсвал автентичният разговор между Борисов и Танов, а анализът на записаните телефонни разговори не показвал престъпление по чл. 357 от Наказателния кодекс, който се отнася за класифицираната информация.