Днес магистратите в Районния съд разгледаха мярката на Яро, за когото прокуратурата поиска 3 години затвор.

Той стана известен покрай възмутените коментари на премиера Бойко Борисов, че човек с мярка за неотклонение "домашен арест" безпроблемно извършва нови престъпления. След като бе задържан, Градският съд го пусна от ареста и остави без мярка за неотклонение, а веднага в същия ден полицията отново го задържа.

Днес Ярослав остана в ареста по обвинение за кражбата на три мотора. Стана ясно още, че той има три присъди и четири досъдебни производства. Съдът постанови, че Димитров въпреки възрастта си, има трайни престъпни навици и може да извърши и друго престъпление, ако е на свобода. По думите на съдията, престъплението, което Димитров е извършил е с особена дързост.

В пленарната зала на Софийски районен съд, прокурор Ангел Кънев заяви, че последователното задържане на Димитров е продиктувано от факта, че досега е бил задържан по друго производство, а законът не позволява задържаният да лежи в ареста по две различни досъдебни производства.

На 28 май 2014 г. Димитров, заедно със своя съучастник Божил Гюров, е откраднал три мотора - марки “Хонда” и “Ямаха” от подземен гараж в кв. “Манастирски ливади”. Собствениците на моторите Тихомир Тончев, Андрей Фотев и Мартин Начев са и свидетели по това дело. Начев е имал аларма на своя мотор, която може да се активира дистанционно. След като са били откраднати моторите, тримата са обходили целия паркинг и са задействали алармата като по този начин са установили, че в гаражна клетка №4 се намира моторът на Начев. Тримата викат полиция и собственика на гаражната клетка, който разбива металната врата и вътре намират откраднатите мотори.

В хода на пледоариите стана ясно, че въпросната гаражна клетка е била използвана от Димитров като склад за крадени вещи, защото вътре освен моторите е открит и откраднат автомобил “Ауди” А8, както и части от други откраднати автомобили. За откраднатото “Ауди” А8 се води отделно съдебно следствие срещу Димитров.

Интересен факт е, че на металната врата е било монтирано устройство, произведено в Китай, свързано с друг мобилен телефон, който при отваряне на вратата автоматично изпраща сигнал до мобилния телефон на Димитров, с което съобщава за влизането във въпросния склад. Въпросното устройство Димитров е закупил заедно с пет други такива устройства, които след това е препродал на други лица в провинцията, чрез сайт за електронна търговия.

За продажбата на тези, както и на други вещи, Димитров е използвал електронната поща autodilar@abv.bg. От същия електронен адрес са били закупени и два самолетни билета от Рим до България, които са били намерени при обиск в дома му, както и лист на който след графологична оценка е доказано че Димитров собственоръчно е написал упътване как да използва електронното устройство, свързано с вратата на гаража - склад. На същия лист е написан и телефонен номер, който доказано е бил използван от Димитров.

Прокурор Кънев акцентира на факта, че Димитров вече е бил задържан и срещу него има три присъди, за тежки престъпления - кражби, едната, от които е влязла в сила. Това е присъда, произнесена от Районния съд в гр. Брежице, Словения, от 2013 г. за укриване на крадени вещи. Присъдена е ефективно лишаване от свобода за 10 месеца. Другите две присъди са от 2012 г.

Предстои на отделно заседание да се гледа обединяване (кумулация) на трите присъди, които Ярослав Димитров има.