"Групата ни беше сформирана в последния момент. Отидохме на адрес – на т. нар. две свидетелки. Видяхме колата на Димитров, вдигнахме стоп-палка, той слезе и започна да бяга. Борбата стана заради съпротивата му да му сложим белезници. Затова се получи едно търкаляне по земята", разказа Писов, който е ръководил операцията, пред bTV.
"Беше много тъмно. Дойде патрулка, полицията не знаеше, че се провежда операция на НСБОП и за да не стане нещо между колегите, побързахме да ги спрем и да го отпратим. Не е вярно, че сме ги отпратили, за да прикрием следите си. Нито един от полицаите не е извършвал побой над Ангел Димитров. И това е видно от експертизите. Това, което аз съм чул, са непрекъснати обиди към полицията. Всеки колега знае, че при насилствено задържане после военна полиция ще се занимае с него", оправда своите и на колегите си действия бившият вече майор.
"Дори майката на Ангел Димитров, дори и чичото, който в случая е политическо лице, не чичо (проф. Людмил Георгиев, член на Централния съвет на ДПС - б.р.), не знаят какви са мотивите", каза още Писов. Според него това е политическа присъда "на организираната престъпност на България". "Този процес започна с един незаконен акт – предварително вменяване на вина. Политическата намеса е свързана и с това да наричаш полицаите убийци и МВР структурата – престъпна. Ние, българските полицаи, които сме участвали в тази операция, не сме убийци. Ние изпълнявахме служебния си дълг", категоричен бе осъденият.
Той твърди, че акцията по задържането на Чората, е била част от международни разработки за трафик и сексуална експлоатация на момичета и канали за наркотици. Ангел Димитров беше част от тези канали, заяви Писов.
"Случилото се на 10 ноември 2005 г. беше част от операция "Респект", която малко натегна и изпревари определени събития. Обстановката в страната беше достатъчно напрегната заради поръчковите убийства. Напрежението онзи месец беше много голямо, тъй като всеки ден се извършваха операции. Цялото задържане спрямо Ангел Димитров продължи около 4-5 минути. Беше по сигнал, че ще извършва търговия с наркотици. Колегите, с които отидохме на място, бяхме събрани в последния момент. Имаше информация, че лицето трябва да предостави наркотик на друг човек от Дупница. На втория ден беше проведена същата акция в Холандия, където бяха арестувани лица от Благоевград и бяха разбити съответните канали", разказа още бившият служител на МВР.
Според Писов случаят "Чората" и разследването за смъртта на известния благоевградски лихвар Васил Горчев-Кьоравия нямат нищо общо. "Проверката за такава връзка е престъпление", смята Мирослав Писов. (Виж линка)
Самият Людмил Георгиев заяви, че не е вярно това, че Чората е бил свързан с наркотици и намекна, че намереният в колата му кокаин е подхвърлен, тъй като е бил открит на другата сутрин.