Разрешението за търсене и проучване се предоставя за срок от 5 години, съобщи пресслужбата на кабинета.

"Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В." ще вложи в проучванията 18,6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4,9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване.

Предложената работна програма на компанията включва 2-D и 3-D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

В края на септември „Шел“ беше е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „1-14 Силистар“.

Тогава енергийният министър Теменужка Петкова каза, че е имало и други кандидати, закупили документация, но само от "Шел" са подали оферта.

За блок "Терес", за който също беше обявен конкурс, е имало закупени документи от пет компании, но не е получена оферта, заради което ще започне процедура по прекратяване на конкурса, информира тогава министърът.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера, се отбелязва в днешното съобщение. 

Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост, пише още в съобщението.

„Роял Дъч Шел плс“ - компанията-майка на „Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В.“, от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел“ познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.