В българското законодателство точно е разписан процентът на концесионно възнаграждение и той е 30 процента от приходите на компаниите - концесионери, обясни пред БТА заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Той бе сред участниците в енергийна конференция, организирана от ГЕРБ, "Вилфрид Мартенс Център" и фондация "Ханс Зайдел".

Концесионната такса зависи от това с какъв размер инвестиция какви количества газ биват открити - ако например само с един сондаж се открият количества от порядъка на между 40 и 80 млрд. куб. метра газ, какъвто е случаят в румънската част на блок Хан Аспарух, то тогава би трябвало да се плаща концесионна такса в пълен размер, обясни заместник-министърът.

Ако се правят повече сондажи, то част от инвестицията се приспада по начин описан в закона, добави той.

Румънската страна е започнала три години преди нас с процедурата за проучване на техния блок Хан Аспарух и се очаква от 2018 г. да започне добиване на газ в румънски води, посочи Станков.

В България първият добив може да започне през 2020 - 2021 г. Паралелно със сондажите обаче трябва да започне и изграждане на преносна инфраструктура, която да отведе добития газ до системата на страната, отбеляза заместник-министърът.

Той съобщи, че в момента "Булгартрансгаз" обновява изцяло инфраструктурата си - компресорните си станции, за да може системата да поеме нови количества газ от Черно море.

За блок "Хан Аспарух" вече имаме избрана компания, която да направи проучването и това е консорциум от компаниите ОМВ, Тотал и Репсол, коментира Станков.

От март - април 2016 г. се очаква да бъдат направени първите сондажи за проучване на находищата в този блок, съобщи той.

През април тази година пък е даден старт на процедурата за избор на компании, които да проучат блоковете "Силистар" и "Терес", посочи заместник-министърът.

Заместник-министърът подчерта, че първоначалните геоложки проучвания в дълбоко Черно море дават основание за оптимистични очаквания за сериозен добив.