Това смята известният руски епидемиолог Александър Семьонов, ръководител на лабораторията по имунология и вирусология "Пастьор" в Санкт Петербург, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Семьонов е посетил Гвинея от 7 до 15 август и отново заминава за откриването на подвижна руска лаборатория.

"Засега още не е възможно да се прекрати напълно консумирането на големите прилепи от семейството на летящите лисици (Pteropodidae) в африканските селца. Там живеят реликтови племена, изповядващи анимизма. Как ще им забраните да консумират прилепи, ако няма какво друго да ядат!", коментира специалистът.

Хипотезата за това, че този вид прилепи са причината за разпространението на Eбола, се споделя и от други европейски учени. Сред тях е и специалистът по вирусология от Лондонския университет проф. Джон Оксфорд.

Семьонов изтъква и крайно отрицателното отношение на африканците, живеещи в пустошта и горите, към лекарите, които идват, за да помогнат на пострадалите от епидемията страни.
Мнозинството от местните ги считат не за лечители, а за съучастници на болестта.

Семьонов има богат опит в африканските страни. Той е работил в Танзания, Намибия, Ботсвана и Зимбабве, където се е занимавал с въпросите по предотвратяване на разпространението на СПИН.

Други учени обаче допускат и възможност вирусът да е тръгнал от маймуни или  антилопи.

Вирусът Ебола принадлежи към семейството на филовирусите. Болестта представлява тежка вирусна инфекция, съпроводена от хеморагична треска, силна слабост, мускулни болки и болки в главата и гърлото.
Следва диария, нарушаване на функцията на бъбреците и на черния дроб, вътрешни и външни кръвоизливи.

До 90 на сто от случаите
при това заболяване завършват със смърт.

За два дни - 17 и 18 август, в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея бяха регистрирани 106 нови случаи на починали от Ебола, съобщи вчера Световната здравна организация.
За същото време новите случаи на заразяване са се увеличили с 221. От избухването на епидемията от опасния вирус през декември м.г са починали 1350 души, а заболелите са 2473.

Анкета: Да се използва ли експерименталнo лечение?