За цялата 2014 г. в страната са осиновени само 672 деца. Толкова малко осиновявания не е имало от 2006 г. насам, когато децата са били 634, сочат данните на социалните служби, цитирани от "24 часа".

В същото време два пъти повече малчугани, вписани в регистрите за осиновяване, са били дадени на приемни родители.

Според отчета на АСП за миналата година в приемни семейства са били настанени 1279 деца. Това е нарастване 10 пъти от 2009 г., когато за първи път вписани за осиновяване деца започнаха да се дават за временно отглеждане.

Сривът в осиновяванията е довел и почти до изравняване на децата, намерили ново семейство в страната, и тези, които са били осиновени в чужбина. Броят на децата, осиновени зад граница през 2014 г., е бил 472 - само с 200 по-малко от тези в България. В предни години децата, осиновявани у нас, са били около два пъти повече от тези зад граница, показва сравнение между данните на Агенцията за социално подпомагане и тези на Министерството на правосъдието, което издава разрешения за международните осиновявания.

Няколко са причините за намалелите осиновявания, твърдят неправителствени организации, които следят сектора.

Първата била промените в Кодекса за социално осигуряване, които дадоха по-голям отпуск по майчинство за осиновителите на деца от 2 до 5 години в сравнение с осиновителите на бебета. Получило се така, че осиновителката на бебе не може да ползва пълните 2 г. майчинство.

Освен това държавата стимулирала приемните семейства за сметка на осиновяването, тъй като за тази услуга се отделят бюджетни средства, има финансиране и по европроекти.

Българинът взема малко, бяло и здраво

Българските кандидат-осиновители поставят много предварителни условия за детето, което биха осиновили, и това забавя процеса, коментираха от Агенцията за социално подпомагане. Като правило българските семейства, които искат да осиновят дете, изявяват предпочитания то да е на ниска възраст, по възможност бебе. Освен това трябвало да е с български произход. Ако все пак било от смесен, “да няма типично изразени черти, характерни за ромския етнос”. Допълнително българите не желаят да осиновяват деца със здравни проблеми.

Майки искат оставки по върховете

Движението на българските майки поиска оставката на ръководството на Агенцията за закрила на детето заради несправяне с деинституционализацията на децата от домовете, съобщи БНР.

"През последната година стана ясно, че не могат да бъдат изведени всички деца с увреждания от домовете. Голяма част от общините и новопостроените центрове не желаят тези деца, тъй като те са изключително тежки случаи и специалистите и обществото не са готови да ги приемат", каза Росица Букова от движението.

Тя съобщи още, че има повече построени центрове, а няма достатъчно деца, които да бъдат настанени в тях. По думите на Букова, в момента в домовете за деца с увреждания има около 600 деца.