Сделката беше обявена в началото на юни. От решението става ясно, че за да запази позицията си на националния пазар и за да разшири дейността си на външни пазари, „Енергоремонт Холдинг“ АД следва да промени бизнес модела си и да приеме стратегия за функциониране в променящата се среда.

„Повишаването на конкурентоспособността предполага режим на намаляване на разходите и въвеждане на политика за по-бърза адаптация към променящия се пазар. Предвижданата концентрация ще подобри пазарната позиция на новото обединение и възможностите му за растеж и развитие“, пише в документ на КЗК.

Съгласно уведомлението до КЗК основните дейности на дружеството имат цикличен характер и подлежат на периодично подновяване чрез обявяване на процедури за обществени поръчки, при което не съществува сигурност за запазване на настоящите клиенти или на част от тях. В този смисъл предвижданата концентрация цели да разнообрази предлаганите услуги чрез въвеждане на иновативни продукти и технологични решения, навлизането в нови отрасли и разширяване на портфолиото от предлагани услуги, както и да повиши качество на обслужване като по този начин дружеството ще защити общата си финансовата стабилност и ще повиши конкурентната си устойчивост на съответния пазар в светлината на Европейския енергиен съюз.

Сделката няма да окаже въздействие на никой съответен пазар в страната, заключават от КЗК.

„Енергоремонт Холдинг” АД е компания, специализирана в ремонта, модернизацията и изграждането на енергийни мощности и съоръжения, производството, доставката и монтажа на енергетично оборудване в ТЕЦ, АЕЦ и ВЕЦ, както и осъществяването на проекти ”под ключ”. Тя работи в енергетикатата, транспортната инфраструктура, енергийната ефективност, минната и нефтено-газовата промишленост. Дружеството има представителства в Русия и Сърбия, както и в Косово, Македония, Гърция и Албания.