Конституцията на Княжество България, подписана в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., е изложена до 16 ч. в президентската институция.

Експонатът от фонда на Централния държавен архив е част от изложбата, която отвори врати за посетители в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Вижте снимки >>>

В навечерието на Деня на Освобождението на България в сградата на президентската администрация са изложени ценни реликви от времето на Руско-турската освободителна война (1877-1878) г. и на първите години от изграждането на модерната българска държава.

Сред експонатите има лични вещи и военно облекло на княз Александър I, автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали на участници в освободителната война.

Експозицията в президентската институция включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност след вековете османско владичество.

Изложбата е организирана от администрацията на президента, съвместно с Националния военноисторически музей, Държавна агенция "Архиви" и Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".