Ограничаването на броя на президентските мандати в държавите с президентска и полупрезидентска форма на управление "допринася за предотвратяване на злоупотреби с власт и не ограничава непозволено правата на претендентите за поста, нито тези на избирателите", заявяват в частично публикуван днес доклад експертите по конституционно право от Венецианската комисия, консултативен орган към Съвета на Европа. 

Изготвен по молба на Организацията на американските държави, интересуваща се от някои практики в Латинска Америка, този доклад "се опира на сравнително проучване на страните в Европа, Африка, Азия и Америка", се казва в прессъобщение, цитирано от Франс прес и БТА.

Според него изменянето на боря на допустимите мандати "трябва да бъде мотивирано с желание за подобряване на функционирането на държавата, а не за укрепване на властта и интересите на действащия президент".

"Когато бъде внесена такава поправка, тя трябва да се прилага чак за бъдещи титуляри на поста, а не за действащите президенти", заключават експертите.

Разглежданите страни се подреждат в пет групи. В първата, включваща държави като Италия, Коста Рика, Кипър и Венецуела, няма никакви ограничения. Във втората, където са Чили, Швейцария и Уругвай, броят на последователните мандати е ограничен, но не и общият брой на мандатите.

САЩ, Алжир, Гърция, Полша, Южна Африка и други дават правото на два мандата, независимо дали един след друг, или не.

Много страни, сред които Франция, Русия, Аржентина, Бразилия, Естония и Финландия ограничават на два броя на възможните последователни мандати (в Русия Владимир Путин вече веднъж се "размени" с Дмитрий Медведев и стана премиер, за да спази това изискване, и така сега спечели четвърти президентски мандат - б.р.).

Накрая, някои страни като Армения, Южна Корея и Мексико забраняват изобщо президентът да бъде преизбиран.