На въпрос дали, ако Бойко Борисов сега се кандидатира за президент срещу него, ще успее да го победи бившият началник на ВВС отговори категорично: "Ще го победя".

"В момента, в който подавам оставка като знак на несъгласие с политиката на правителството, е съвсем нормално да приема номинацията от опозицията“, заяви Радев пред bTV тази сутрин.

Той разказа как е бил поканен от лидера на БСП Корнелия Нинова. По думите му обаждането, което го заварило на работното му място като началник на ВВС, било шокиращо, а той дори не я познавал преди това.

"От 2 години водя една сериозна борба за оцеляване на българските ВВС. Не еднократно издигах глас в знак на несъгласие с водената политика от министъра на отбраната. Явно хората са видели в мое лице човек, който има кауза“, обясни Радев защо социалистите са проявили интерес към него.

Той обаче не отговорил веднага, казал, че това е сериозно решение и трябва да помисли, а и имал сериозни ангажименти.

"Когато ден, след като пуснах моята оставка от авиобаза „Граф Игнатиево“, чух министъра на отбраната и премиера как я тълкуват и как коментират състоянието на ВВС, тогава вече реших. Точно този ден ми се обади г-жа Нинова и аз казах: „Да, вътре съм, в играта съм“, допълни Радев, уточнявайки, че това е било на 2 август.

Той отрече да е подвел премиера Борисов, който припомни, че при предишната подадена оставка – през октомври 2015 г. - началникът на ВВС му казал, че няма да се занимава с политика.

Никога не съм се занимавал с политика, никога не съм се интересувал от това какво ще каже една или друга политическа сила. Винаги съм се интересувал от интересите на българските военновъздушни сили“, увери о. з. генералът.

Той отхвърли и твърденията, че е кандидат на лидера на АБВ Георги Първанов, защото не само той, а повечето генерали в момента били получили званията си от този президент.

Бях поканен от БСП, бях приет и от АБВ. Имах условие да не бъда въвличан в партийни междуособици и борби. Не приемам позицията аз да сватосвам тези партии. Моят диалог е с българите“, категоричен бе Радев.

По повод думите на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева, че бил кандидат на „едно оръжейно лоби“ пък той каза, че това е ярък пример на безотговорността в политическото говорене. Според него Дончева "свири на ненастроена цигулка в момента", но такива изказвания не го ядосвали, а забавлявали.

Той обобщи, че намеренията му като бъдещ президент са промяна в статуквото в държавата, а първото му посещение би било в Бюксел.

Румен Радев увери, че не искат разширени президентски правомощия.