По думите на държавния глава има изключително важни теми за нашето общество като бедността, престъпността, корупцията и демографската катастрофа.

"Очаквам правителство и парламент да запретнат ръкави и да си напишат домашното час по-бързо, това очакват и българите", добави той.

Според него тази конвенция не трябва да се използва като параван за отвличането на вниманието и само приемането й, без реално работещи закони, няма да ни свърши работа.

„Истанбулската конвенция е много показателна какво не трябва да правим - да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем какво реално следва от него. Също така от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще приемем тази конвенция, без да се е произнесъл българският парламенти, без да е изчерпан един задълбочен, пълноценен дебат в нашето общество.

Факт, че в България има насилие над жени и деца, че има домашно насилие. Факт е, че имаме пропуски в нашето законодателство, което трябва да бъде обновено, но Истанбулската конвенция разделя и взривява обществото. Под тази благородна инициатива прозира една друга идеология. Трябва наистина обществото да се произнесе по нея", каза още Радев.

Държавният глава добави, че трябва да обновим нашите закони, така че да има реална защита и държавата да бъде не толкова наблюдател, констатиращ това насилие, а да бъде закрилник на правата на жените и децата.

Румен Радев подчерта, че по темата няма никакъв раздор в президентската институция, макар че вицепрезидентът Илияна Йотова вече подкрепи ратифицирането на конвенцията.

Днес и тя обяви, че няма различия с позицията на президента, но подчерта, че управляващите трябва да пояснят на гражданите какви ще са законодателните последици.

„Това беше една дискусия, която постави много въпроси. 10 години работа по този документ са били 10 години работа срещу насилието над жените. Насилието срещу жените е един страшен проблем. И аз ще продължавам да се боря за техните права. Тази конвенция защитава техните права. Най-трудното на този свят е да се бориш за права, винаги има кой да ти ги отнеме“, каза още Йотова.

Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган