Дарителството е спойка между различни социални слоеве, израз на надежда за бъдещето, за просперитета на една нация.

Това каза президентът Румен Радев, който е домакин днес на церемонията по връчването на дванадесетите годишни награди "Най-голям корпоративен дарител", цитиран от БТА.

Дарителството има дълбоки традиции у нас. Българинът е дарител по дух и по съвест, каза държавният глава на церемонията.

Президентът добави, че могат да бъдат посочени много примери за хора с различни професии, социално положение и образование, но обединени от обща кауза, завещали на България читалища, училища, университети, болници, библиотеки.

Днес в динамичното ни и забързано време ние имаме нужда да се обръщаме към този благороден жест на дарителството, защото то не е просто акт на предоставяне на материални и финансови средства, а нещо много по-голямо, каза Радев.

Радвам се, че днес тук са събрани хора, които стоят твърдо зад тези ценности, и които работят активно за формирането на дарителската среда в България. Благодаря ви за вашия избор да развивате културата на корпоративната социална отговорност, каза президентът пред присъстващите.

Румен Радев посочи, че за него е особено радостно и важно, че тази вечер тук са ученици и учители от образователната програма на Българския дарителски форум
"Научи се да даряваш". Знаем колко е важно младите хора да осъзнават тези ценности и да следват модела на поведение за дарителство. Защото не е важно само да предоставяш финансови средства, въпросът е на култура за даряване, отбеляза държавният глава, който поздрави всички компании и фондации, които участват в тази програма с лектори. Защото, по думите на президента, личният пример в изграждането на такъв модел на поведение е от изключителна важност.

Президентът Радев каза, че, знаейки колко е важно да изграждаш млади хора с такава нагласа - които да даряват средства, време и идеи, е решил да отличи с почетна грамота образователната програма на БДФ "Научи се да даряваш". Грамотата беше приета от директора на дарителския форум Красимира Величкова.

Благодаря ви за това, че отваряте вратите на администрацията на президентската институция и продължавате традицията дарителите да получават признание от най-висока трибуна, каза Величкова. Целта ни е наградите да изградят критерии и механизми за това как бизнесът да инвестира смислено, ефективно и полезно за обществото, изтъкна тя.

Връчените днес награди са в различни категории, сред които "Най-голям обем нефинансови дарения", "Най-голям обем финансови дарения", "Най-щедър дарител", "Най-добра дарителска програма", "Най-устойчива дарителска програма" и др.

Конкурсът на БДФ отличава компаниите в страната, които устойчиво и прозрачно подкрепят значими за обществото инициативи и каузи. Тази година церемонията поставя акцент върху благотворителната подкрепа за проекти, свързани с образованието.