Той разказа, че наскоро посетил Националната математическа гимназия, която е завършил, по повод 45-годишнината й. Влязъл в няколко класни стаи и установил, че е удивително какъв напредък са постигнали технологиите.

"Влизам в кабинета по физика - вместо черната дъска, която имаше по наше време, гледам нещо модерно - интерактивна стена, аз дори не разбрах какво е точно, извинявам се... Но учениците с телефоните си снимат някакъв макет, някой плакат в стаята, имат връзка с тази дъска и след малко там се появява информация. Моето аналогово съзнание истински се възмути от това, честно да ви кажа.

И ги питам тези млади хора - това всичко хубаво, но къде са ви учебниците и тетрадките, вие формули знаете ли изобщо? Оказа се, че тези умни деца знаят и формулите, не по-лошо от нашето време, но те имат и нещо много отгоре - имат невероятна надстройка, това им е порталът към бъдещето", разказа държавният глава пред участниците.

Той продължи с думите, че това поколение предстои да решава глобални въпроси, които стоят пред нас. И подчерта, че бумът в цифровите технологии води след себе си много последствия - от социален и бизнес характер, които могат да бъдат колкото полезни, толкова и вредни, зависи как ще ги развиваме и използваме.

"Виждате, че благодарение на технологиите днес в рамките на един ден може да се свали цяло правителство, няма тайни. А и цели традиционни професии ще изчезнат в най-скоро време, все повече нашата човешка дейност ще се измества от машините. Какво ще стане с младите хора, които няма да имат работа? Те трябва да бъдат интегрирани", каза още Радев.

То постави философския въпрос - къде сме ние като човешки същества? И призова участниците във форума да потърсят отговори какви трансформации ще се извършват с човека в днешния дигитален свят. Като например каква част от дейността на човека ще бъде извършвана от самия му интелект и какво ще стане с чисто човешките ценности.

Участниците в осмото издание на ежегодния форум Webit за технологии, иновации и инвестиции, което ще продължи до 26 април, обсъждат маркетинга и иновациите, мобилността, изграждането на „умни" градове, дигиталната трансформация, както и „облачните услуги", киберсигурността и безопасността на личните данни.

НА ФОКУС: Създателят на Alibaba: Идват десетилетия болка